Oppsummering av 2021

På tide å prøve seg på en oppsummering av annerledesåret 2021, koronasesong 2. Året begynte med en flott kuldeperiode og nydelig vintervær, som førte til iskalde klasserom og en evig jakt på et sted å ha klassen før vi ble sendt i hjemmeskole. Ikke på grunn av korona denne gang, men fordi en rett og slett ikke hadde et klasserom vi kunne være i. Hjemmeskole pga korona tok vi til påske.

Vi utnyttet hjemmenettverkene til å bruke Minecraft Education og vi produserte både moskeer og underverker (MCE fungerer veldig dårlig i skolenettet). Engasjerte elever var fornøyde med oppgavene og jeg mistenker at en del av dem ikke logget seg av da lærerne logget av kl 13.15. Da vi var tilbake på skolen, 3D printet vi (med varierende hell), noen av byggene.

Som en del av opprettelsen av LeikeGrinda, som vi fikk brukt litt mer dette skoleåret, deltok vi i et DEKOM prosjekt i regi av HVL. Dette hadde stoppet opp i pga nedstengningen, men vi i februar fikk vi gjennomført et spennende vikingprosjekt. Elevene tegnet sine egne vikingsmykker, som vi deretter scannet og bearbeidet i Tinkercad før vi 3D printet dem. Deretter brukte vi støpeformer og laget nydelige smykker i tinn.

Jeg fortsatte utover vinteren å produsere undervisningsopplegg i både matematikk og naturfag, og har hatt fokus på at oppleggene skal være gjennomførbare, forstålige og knyttet til virkeligheten. Oppleggene i matematikk har utelukkende blitt produsert for bruk i Scratch, og det ligger per dags dato 23 opplegg i matematikk på denne siden.

Har også jobbet mye med datalogging for microbit, og testet ut ulike måter å gjøre dette på. Oppleggene og veivisere for microbit finner du her.

I vinter ble jeg engasjert av Nord-Universitetet til å undervise i programmering på et videreutdanningskurs for lærere i videregående skole. Dette var første gang jeg holdt kurs på denne måten, og det ble en bratt læringskurve på å se hva som fungerer gjennom skjerm og hva som fungerer i klasserommet. Små justeringer mellom øktene, gjorde at dette ble veldig lærerikt!

På årets NKUL, som også var digital, ble jeg tildelt årets Gulleple-pris fra NPED. En ærefull pris, som jeg ikke hadde drømt at jeg skulle vinne. Mye ståhei i forbindelse med utdelingen, og jeg måtte på kort tid snekre sammen et innlegg om koding i klasserommet. I tillegg holdt jeg innlegg om Skaperverksted i skolen sammen med Øyvind Opheim Rise fra Knappskog skole. Vi snakket litt om hvordan vi hadde bygget opp våre skaperverksted, og ga en del tips om hvordan vi arbeidet.

Spennende å holde slike foredrag digitalt, med de utfordringer dette gir.

Før sommeren ble det også avklart at jeg skoleåret 2021/2022 skulle arbeide 2 dager i uken for Jærmuseet, med fokus på talentsenter i realfag på Haugalandet. En spennende og utfordrende jobb, som er utrolig lærerikt og gir meg mye faglig påfyll. Som en del av avtalen har vi fått låne en BeamBox laserkutter, som vi har prøvd ut litt i høst.

Jeg ble også engasjert av HVL til masterstudiet deres innen IKT og læring i høst. Her har jeg fungert både som foreleser, veileder og sensor, og har møtt studentene både på samlinger og digitalt. Spennende og lærerikt.

Så høsten har jeg bare hatt 60% stilling på Grinde, men har likevel fått gjort mye spennende. Vi begynte med noen 3D print-prosjekter, og flere klasser fikk laget navnetagger som ble festet til PC-veskene. 7.trinn har fått opplæring i Scratch, og vi har arbeidet mye med geometri og kreativ programmering. Dette har vi videreført og bearbeidet, og elevene har laget både t-skjorter og handlenett med vinylkutt, og laserkuttet i papp en rekke mønstre.

Til jul skulle vi ha juleverksted på tvers av alle klassene, og vi laget flere skaperaktiviteter. Selvsagt ble dette stoppet på grunn av korona, men noen av klassene gjennomførte oppleggene på egenhånd. Lego WeDo juletre var en av aktivitetene, og det ble laget mange flotte juletre.

7.trinn laget snøfnugg i Scratch, som vi bearbeidet i Paint 3D og InkScape før vi laserkuttet dem i 3mm bjørkefiner. Disse ble fantastisk flotte, og ble sendt hjem med elevene i hu og hast før de ble plassert på hjemmeskole.

Så alt i alt har 2021 vært et spennende år, men litt for mange dager har blitt tilbrakt på hjemmekontor eller under strenge retningslinjer for å unngå smittespredning.

En av de tanker jeg sitter med er at elevene blir veldig stolte og fornøyde om det de arbeider med ender opp i et resultat som kan presenteres for andre. Skapningsprosessen trenger ikke å ende opp i et fantastisk, fysisk produkt, men kan fint ende opp i et digitalt produkt i form av en podcast, lydfil, film eller presentasjon. Det viktigste er mestringsfølelsen av å få noe til, samt kunne presentere det for andre elever i gruppen. Dette skal jeg arbeide mer med utover vinteren, og har anskaffet en del litteratur som jeg tror kan gi meg enda mer forståelse om dette.

Bloggen Espens klasserom har hatt nesten 50 000 visninger dette året, og jeg har blitt kontaktet av både enkelt lærere og skoler som ønsker å komme i gang med både programmering og skaperaktiviteter.

Jeg har opprettet en egen instagram konto som heter makerclassroom, hvor jeg publiserer ting jeg gjør og har gjort på skolen. https://www.instagram.com/makerclassroom/

Noen tanker for 2022
Mens jeg skriver dette, har jeg ikke så veldig mange tanker om 2022. Kommer til å fortsette å utvide antall undervisningsopplegg i matematikk, med fokus på blokkbasert koding i Scratch. Vil også lage en tilpasning av disse i Python, som jeg har brukt litt tid på i høst.

Laserkutteren har jeg blitt veldig glad i utover høsten, og kommer til å arbeide med å lage spennende aktiviteter til bruk på skaperverkstedet som passer for flest mulig elever.

Blir selvfølgelig spennende å se hvordan smittespredningen blir utover våren, og om det blir flere perioder på hjemmekontor/hjemmeskole.

Jeg har jobbet en del med maskinlæring og kunstig intelligens og kommer til fortsette dette arbeidet utover vinteren. Vil lage noen enkle programmer og prøve å utvikle noen undervisningsopplegg som støtter disse spennende verktøyene.

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: