Skaperverksted – vikingsmykker i tinn

6.trinn har holdt på med tema vikingtiden de siste ukene. Tverrfaglig som bare det, og da vi fikk en liten veiledning av HVL i forbindelse med et DEKOM prosjekt ble det sådd en ide om å lage vikinginspirerte smykker i tinn. HVL hadde støpeformer og tinn vi kunne låne og resten av utstyret vi trengte hadde vi på huset.

I første omgang skulle elevene skulle designe et smykke på papir, og deretter 3D printe smykket sitt. Dette skulle så være malen vi skulle støpe etter. En litt omstendelig prosess med noen usikre steg, men vi løste problemene underveis. Prosessen ble slik:

Steg 1 – Inspirasjon
Elevene ble presenter noen ulike vikingsmykker som er funnet rundt om i Norge. De så på ulike mønstre og tema, før elevene brukte tid på egenhånd til å vurdere bilder av både historiske og moderne smykker.

Steg 2 – Design
Alle elevene skulle designe smykkene sine på papir før de gikk videre. Deretter kunne de enten arbeide videre med dem i TinkerCad eller de kunne sørge for å bearbeide papirutgaven slik av vi kunne scanne dem for videre arbeid.

Steg 3 – 3D print
Elevene som designet i TinkerCad var for så vidt klare til print. Det eneste vi måtte passe på var at alle deler var solide og tykke nok til av tinnet ville flyte trygt gjennom dem.
Vi scannet designene til de elevene som hadde tegnet for hånd og konverterte JPG/PNG filene til SVG i en nettbasert konverteringstjeneste. På den måten kunne vi importere dem til TinkerCad for nødvendige justeringer og tilpasninger.
Deretter 3D printet vi alle designene.

Steg 4 – Støp
Tinn har veldig lavt smeltepunkt, så vi valgte å gjøre støpeprosessen ute. Vi fyrte opp en bålpanne og rigget oss til med støpeformer, spesialstand, talkum, tinn og annet nødvendig utstyr. Sand ble presset inn i formenes to deler, før 3D printen ble lagt inn mellom de delene. Deretter ble alt presset sammen, før vi skilte de to formene og fjernet 3D printen. Ved å bruke en kniv laget vi en kanal slik at tinnet kunne bli helt inn i formen og ut i alle delene av smykket.

Steg 5 – Bearbeiding
De fleste smykkene ble ferdig støpt, men alle krevde videre bearbeiding. Tinn er nokså mykt, selv etter støp, så det å bearbeide smykkene er relativt greit. Litt saging her og der for å få vekk unødvendig støp, og deretter en del pussing av smykket slik at kantene blir runde og fine før smykkene er ferdig er helt nødvendig.

Støpeformer kan enkelt lages i tre. 2″ x 6″ kuttes kvadratisk og hulles deretter ut. Støpesand og annet nødvendig, som talkum, øse og tinn fås kjøpt hos for eksempel Sløyd-Detaljer.

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: