Interaktive informasjonsplakater med MakeyMakey og Scratch

MakeyMakey er en mikrokontroller som enkelt kobles til PC og Chromebook ved hjelp av USB kabler, og gir et stort antall muligheter for kreativt arbeid. En kan f.eks lage spillkontrollere og fruktpiano, eller som i dette tilfellet interaktive informasjonsplakater.

Utstyr:
– makeymakey med USB-kabel og krokodilleklemmer
– papp
– splittbinders

Steg 1 – lage informasjonsplakaten
Lag overskrifter, tekster og illustrasjoner som skal være med på plakaten, og plasser dem utover plakaten der dere ønsker dem. Pass på å ha litt luft mellom elementene, slik at vi ikke får problemer når vi skal koble.

Steg 2 – sette inn splittbinders
Sett inn splittbinders der koblingene skal være. Brett dem ut på baksiden slik at de sitter fast.

Steg 3 – montere krokodilleklemmer
Monter krokodilleklemmer mellom splittbinders og MakeyMakey. Noter ned hvilken splitt som kobles hvor, gjerne ved siden av splittbindersen på baksiden. Koble deretter MakeyMakey til PC/Chromebook og koble til en krokodilleklemme til jord, for å sjekke at de ulike punktene er koblet rett. Om det er koblet rett, og kretsen er sluttet, går det strøm gjennom systemet. Da vil det komme fram et lys ved tilkoblingspunktet på MakeyMakey.

Steg 4 – legge til tilleggsfunksjoner i Scratch
MakeyMakey fungerer veldig bra sammen med Scratch, og vi skal bruke et tillegg i Scratch som heter MakeyMakey. Trykk på + nede i venstre hjørne for å få tilgang til tillegget.

MakeyMakey tillegget gir oss noen nye blokker, som styrer hvilket signal som kommer inn til MakeyMakey, og hva som skal skje i Scratch.

Vi skal også bruke et tillegg som heter Tekst til tale.

Disse blokkene leser opp tekst som skrives inn blokken, med ulike stemmer på ulikt språk.

Steg 5 – programmere stemmene
I dette eksempelet har jeg laget en informasjonsplakat på engelsk om den amerikanske alligatoren. Når de ulike splittbindersene trykkes, og jordingen er aktivert vil den gjennomføre koden som ligger under de ulike valgene.

Steg 6 – utvide programmet
I dette eksempelet leser vi kun opp teksten, men det store muligheter for å gjøre det langt mer spennende og interaktivt.

Dere kan f.eks:
– les inn lyden/teksten selv
– legge inn figurer i Scratch som snakker og/eller beveger seg
– lage animasjoner som aktiveres ved hjelp av MakeyMakey

Her er et veldig enkelt eksempel på hva som kan lages til:

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: