Snart klar for FLLOEC i Pamplona

Som en del av dere sikkert har fått med dere, så er jeg veileder for et rimelig suksessrikt First Lego League lag. Etter å ha vunnet Championsprisen i den lokale finalen i Haugesund, reiste de til den Skandinaviske finalen i Bodø i desember 2013. Der gjorde de en god figur, og vant Teknologiprisen etter å ha import dommerne med differensialer, avansert bruk av sensorer og en god presentasjon. Selv om robotkjøringen gikk så som så, deppet ikke ungene.

flloec_logo

Like etter hjemkost ble vi spurt om vi kunne tenke oss å delta i den åpne europeiske finalen i First Lego League i Pamplona, Spania, i perioden 28.-31.mai. Foreldrene var positive, og da vi fikk den endelige, offisielle invitasjonen var det stor glede og entusiasme blant ungene. Det er ikke hver dag elever fra Frakkagjerd Barneskole får reise utenlands og representere Norge i en teknologi og forskningskonkurranse. I Pamplona møter de på barn og unge fra hele verden. 96 lag er påmeldt fra over 50 land. En kulturell og politisk smeltedigel der barn er representantene.

Jeg har i et tidligere blogginnlegg snakket om verdiene og nytten av å holde på med et slik spennende tverrfagligprosjekt som First Lego League er, les denne artikken her.

Denne gangen har det dukket opp noen andre utfordringer på veien, som har gitt ungene nye erfaringer og ny kunnskap.

Språk

Alle presentasjonene i finalen skal foregå på engelsk. Dommerne er frivillige fra land over hele verden, og for at alle skal snakke samme språk og forstå hverandre, er engelsk valgt. Ikke dumt for oss nordmenn, men jeg ser på en del av innleggene på nettsidene at engelskkunnskapen i en del av landene er ganske variable.

Ungene, eller kanskje jeg etterhvert må kalle dem ungdommene siden noen allerede er blitt 13 år, har måttet forbedre forskningen sin og oversette alle presentasjoner til engelsk. Ikke alltid like enkelt, da det er mange faguttrykk de har benyttet i sine norske presentasjoner som ikke er en del av deres daglige engelske vokabular. Google translate har vært til hjelp enkelte ganger, men støtt og stadig kommer Google opp med ord som ikke passer inn, og ungdommene som ikke vet bedre, velger fort feil ord. Da er veiledere gode å ha.

Spesielt på den tekniske presentasjonen har det vært en tøff jobb å finne og øve inn en rekke ord og uttrykk, slik at de blir riktig. Ultralydsensor, differensial, trykkluft, gyrosensor, tyngdekraft og overføring er noen av ordene som ikke er en del av det daglige vokabularet for en 7.klassing.

I tillegg til å oversette presentasjonene og øve dem inn, har de blitt utfordret av FLL til å lage sin egen Core Values Poster. Dette er et tankeeksperiment som skal få fram deltakerens forståelse av kjerneverdiene i FLL:

  • Discovery – hva har deltakerne oppdaget i løpet av prosjektet, gjerne i overført betydning, dvs ting som har oppstått som følge av prosjektet
  • Integration – hvordan har deltakerne greid å integrere alle deltakerne i laget, hvordan har det de har jobbet med blitt overført til seg og andre mennesker som kunnskaper og ferdigheter
  • Inclusion – hvordan har deltakerne greid å gjøre nytte av det de har lært gjennom FLL, samarbeid, lagånd, vennskap osv
  • Coopertition® – et eget FLL – ord, som går på konkurranse og samarbeid med andre lag

Core value Nonstop (Medium)

 

Denne måten å tenke på for ungene var helt nytt, og vi hadde ganske mange samlinger bare for å klargjøre begrepene. Da dette var forklart og klargjort, boblet ungene nesten over av fortellerglede.

Sosiale medier

Veldig mange av lagene som deltar har deltakere som er eldre enn laget mitt. Disse bruker sosiale medier for kommunikasjon og profilering i mye større grad enn vi var klar over og tenkte over. Derfor har de den siste tiden opprettet både Twitterkonto (@Nonstop_fll) og Instagramkonto (nonstop_firstlegoleague), i tillegg til at de blogger på http://spenster.com/nonstop Tagging av innleggene er viktig for at de andre lagene skal finne dem, og vi har hatt diskusjoner om hva som er greit og ikke greit å legge ut. Noen av jentene ble satt til ansvarlig for de sosiale mediene, slik at ikke alle hadde tilgang og gjorde ting som ikke gruppen var enige om.

Noen av ungdommene sendte ut pressemelding til lokal og nasjonale medier. Flere av de lokale har virkelig skjønt hva FLL egentlig er og de har hatt over 20 presseoppslag denne FLL-sesongen. I tillegg har de vært på og skal på lokaltv og lokalradioen. Robotkjøringen er blant høydepunktene i FLL konkurransen. Med hjelp fra en pappa ble det laget video av robotkjøringen, og denne måtte selvfølgelig presenteres på Youtube

Økonomi

Å reise med 11 ungdommer til Pamplona er langt fra gratis, for de som trodde det. Flybilletter, buss og overnatting må dekkes av hvert enkelt lag som deltar. I tillegg er det en deltakeravgift på omlag 1500 per person. Ungdommene ble tidlig presentert for budsjettet for turen, og skjønte at dersom det skulle bli tur uten det ble for dyrt, måtte de gjøre sin del av jobben. De har solgt vafler og lapper på det lokal kjøpesenteret og de har arrangert basar og loddsalg. Mesteparten av gevinstene skaffet de hos lokale bedrifter, i tillegg til at de «bommet» litt gevinster hos foreldre og besteforeldre. Omlag 1/4 av budsjettet har ungdommene skaffet. I tillegg har flere av ungene vært med å skaffe sponsorer, foruten sponsorene hadde ikke turen blitt noe av.

Informasjonssøk

Ingen av ungdommene har vært i Pamplona før (ingen av de voksne heller for den saks skyld), så flere av ungdommene har brukt time på time med informasjonssøk om byen. De har funnet kjøpesentre, spennende butikker og sikre spisesteder(les McDonalds og Burger king), katedraler og parker, i tillegg til svømmebasseng. Det aller meste av informasjonen er selvfølgelig på spansk, men for disse var det knapt nok et spørsmål. Chrome oversetter siden til norsk om du bare ber den om det……

Når jeg skriver dette er det en uke til jeg skal møte til registrering på Baluarte Conference Center i Pamplona. Nesten alt er på plass av transport, overnatting og bespisning. Presentasjonene trenger fortsatt en liten finpuss, men det fikser vi i helgen. Nå skal vi bare glede oss til FLLOEC. Følg oss i Pamplona på bloggen http://spenster.com/nonstop

IMG_2126b (Large)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: