Lesing og skriving med digitalt fokus del 1

Denne artikkelserien er blitt til som et resultat av arbeid med lesebestillinger, som er et viktig element for å sørge for at elevene har et større utbytte av lesingen. Spesielt for å unngå at leselekser er lesing uten dypere forståelse og oppfølging er det viktig at en kommer med en spesifikk bestilling eller et oppdrag i forbindelse med lesingen. Det holder ikke å si at en skal lese side x – y, men komme med oppgaver som gir rom for kritisk tolkning, dypere forståelse eller kritikk. Se forresten Udir sine sider om lesebestilling eller kikk på Kåre Kverndokkens bok «101 måter å lese leseleksa på»

For å variere arbeidet med lesebestillinger og samtidig sørge for et digitalt fokus har jeg prøvd å flytte deler av lesebestillingene inn i et kombinert rom, der en varierer arbeidet mellom den analoge og digitale verdenen. I de første artiklene har jeg prøvd å samle sammen en rekke digitale tjenester som kan brukes i forbindelse med leseopplæringen i en kombinert læringsarena . Snakker ikke da om den grunnleggende leseopplæringen rundt avkoding, men det utvidede begrep der forståelse, ordforråd og metakongnitive mål er det viktigste.

Ønsker du å vite mer om kombinerte læringsarenaer, sjekk denne videoen fra Morten Fahlvik:

Når en arbeider med lesing og lesebestillinger i en kombinært læringsarena er det noen faktorer som er viktig å passe på. Det arbeidet elevene gjør i en digital arena, for eksempel et i et LMS, er like viktig å vurdere og følge opp, som det arbeid som skjer i klasserommet eller som tradisjonelle lekser. Bruk det gjerne som grunnlag for læringssamtaler i klasserommet eller for videre arbeid med temaet.

Ordforråd

Når en arbeider med utvidelse av ordforråd finnes det flere metoder for å arbeide videre med ordene. En metode er å ha en læringspartner en foretar læringssamtaler med om ord en ikke forstår i tekstene. Dette kan fungere veldig greit i klasserommet og en kan overføre dette til andre arenaer ved hjelp av eksisterende verktøy.

Et eksempel er nettstedet http://padlet.com som lar en samarbeide om tankevegger. En slik tankevegg kan brukes på den måten at elevene skriver opp ordene de ikke forstår, og så kan andre gå inn og skrive svarene sine. Flere elever kan enkelt gå inn og skrive sine ord, tanker og ideer samtidig som andre. Padlet kan enkelt integreres i f.eks Its Learning.

Arbeid med Padlet.com
Arbeid med Padlet.com

 

http://padlet.com vil også fungere glimrende ved idemyldringer.

En kan åpne for redigering av sider i Its Learning. La elevene få lov til å skrive inn ordene de ikke forstår på en «lapp» på en tom side, og la så elevene få svare hverandre. Kan føre til interessante diskusjoner.

En kan også lage forklaringer til bilder for å styrke ordforråd og begreper. Ta bilder av det man arbeider og legg på ord og forklaringer, eller finn bilder på nettet som kan benyttes og deretter legge på tekst. Tjenesten http://www.classtools.net/education-games-php/postIt fungerer bra til slikt. Elevene kan ta skjermdump og laste opp i LMS eller skrive ut.

Postit lapper på bilder
Postit lapper på bilder

Appen Explain Everything til iPad er fin når en skal arbeide med ordforråd og forståelse med enkeltelever. En kan ta bilder av ting en jobber med, og sette på merkelapper. En kan også lage bøker om emner en jobber med.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: