Oppsummering FLLOEC 2014

flloec_logoSå er vi vel hjemme igjen etter opplevelsesrike dager under First Lego League Open European Championship 2014 i Pamplona. Og hvilken opplevelse! 4 dager fylt med liv og røre, fantastiske prestasjoner, hyggelige mennesker, gode arrangører og flinke ungdommer. 96 lag, fra 42 land og nesten 900 deltakere, der alle er blant de beste i sitt eget land, kan skape en fantastisk atmosfære på flere måter. Disse ungdommene er blant eliten av de over 200 000 deltakerne som har deltatt i årets konkurranse. Du merket det da du vandret rundt i salene og snakket med deltakerne og veilederne, at ferdighetene og kunnskapene hos de aller fleste var på et mye høyere nivå enn vi i utgangspunktet først hadde forventet.

Robotene som ble vist fram varierte fra de helt enkle, som på sitt beste kunne klare 200 poeng, til teknologiske underverk som nådde den magiske og først tenkte uoppnåelige 600 poenggrensen. Vinner av robotkonkurransen, og Championsprisen, spanske Mechatronics Ants imponerte, og kjørte fantastiske 600 poeng både i innledende runder og finalen. Den ro, og presisjon de presterte, imponerte de aller fleste.

Vår egen robot var langt fra dette. Nerver, litt tekniske problemer og en sensor som ikke virket, gjorde deler av robotkonkurransen til en opplevelse av at det som kunne gå galt, gikk galt. Vi kom aldri opp mot de 574 poeng som var kjørt under trening på øvingsbordet vårt. Det hele ble litt komisk til slutt, og ungene tok det med et smil.

Alle presentasjoner ble utført på engelsk, og vi var først ute i vår gruppe til å holde forskning og Core Values presentasjon fredag morgen. Ungene var nervøse, men etterhvert kom de inn i det, og svarte godt på de spørsmål de fikk. Utrolig hva litt øving i forkant kan ha å si på selvtilliten. Etterhvert slappet de så godt av og ble så vant med å snakke engelsk, at de vimsa rundt til de andre pitene og snakket engelsk med andre lag. De ble så avslappet at de til og med snakket engelsk til en norsk dommer som stakk innom….

Teknologipresentasjonen var en merkelig opplevelse. Små nisjer uten dører i en stor betongkjeller, gjorde presentasjonen til en intim og spesiell affære. Hadde ikke ungene og dommerne trakket hverandre på tærne, hadde de neppe hørt hverandre. Mange faguttrykk var gjennomgått og øvd inn, og ungene fikk mye skryt for jobben de hadde gjort. Det at roboten delte seg i tre under kjøringen, likte de godt.

I de norske konkurransene deles det ut relativt få priser. I de større konkurransene deles det ut langt flere. I robot deles det for eksempel ut 1., 2. og 3. premie i fem kategorier og i forskning tre kategorier. I tillegg deles det ut Core Values priser og noen dommerpriser. Nonstop var så heldig å vinne andre premie i kategorien «Rising star», en pris som gis til lag som en forventer mye av i årene som kommer. En hyggelig oppmerksomhet, og som nesten tvinger dem til å stille opp i neste års konkurranse.

Så om jeg skal oppsummere FLLOEC i noen korte trekk, så prøver jeg med disse:

  • en fantastisk smeltedigel av kultur, vennskap, politikk og glede
  • en delingskultur blant mange lag som går langt utenpå hva jeg er vant til
  • ny venner fra land over hele verden, ikke bare for ungdommene, men også oss voksne
  • et kjempehøyt nivå på mange av lagene, viser at erfaring og inspirasjon er viktig
  • jeg vil gjerne delta igjen, enten som veileder eller dommer
  • jeg vil gjerne være med å arrangere et FLLOEC i framtiden, hva med Stavanger?

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: