Forsøk med koding i undervisningen

Har fulgt organisasjonen Lær Kidsa koding siden oppstarten, og siden jeg har jobbet som programmerer selv i en periode har jeg kanskje fulgt litt mer med enn andre. Har også prøvd ut enkelte av verktøyene som er presentert selv eller på egne (ifølge enkelte, miljøskadde) unger. I høst har jeg ikke hatt egen klasse, og dermed har det vært vanskelig å legge til rette for et opplegg, men rektor ved skolen var likevel svært positiv da jeg presenterte opplegget for henne.

Derfor har jeg i snart en måned arbeidet sporadisk med en gruppe elever fra 5. og 6.klasse der vi har lekt oss litt med koding. Vi har brukt språket Scratch og delvis fulgt opplegget fra Kodeklubben. Planen med prosjektet er å prøve dette ut på en slik måte at vi er trygge på opplegget slik at vi kan kjøre dette opplegget som en del av undervisningen på 4., 5. og 6.trinn trinn etter hvert. Rett og slett sette koding på timeplanen. Fikk oppslag i lokalavisen om dette i forrige uke !

Noen tanker som jeg har gjort meg underveis.

scratchEngasjement

For en glede å undervise 12 engasjerte unger. Fra vi gikk ut med tilbudet og informasjon til foreldre ble jeg nedrent av unger hver dag jeg var innom skolen. De lurte på når vi kom i gang. Til og med foreldre var engasjerte og lurte på mer enn ti vise kan svare. Jeg får meldinger på Its Learning av elever som spør og forteller hva de har gjort hjemme. De tar ansvar og viser eleven som var syk hva de hadde lært i timen, slik at han ikke skulle gå glipp av noe.

Samarbeid

Elevene har jobbet mye to og to. Dette er nevnt som en fordel i mye av undervisningsmaterialet, og jeg ser tydelig verdien av det. De hjelper hverandre på en positiv måte, og kommer lengre og raskere enn jeg hadde trodd i utgangspunktet. Sist økt ble en elev sittende alene, og denne eleven slet med å komme like langt like raskt som de som jobbet i par.

Kjønnsforskjeller

Var veldig nysgjerrig på denne biten, da min erfaring er at dette med koding er en typisk gutteting til tross for at jenter kanskje har mer anlegg for koding. Jeg latt dem sitte i par slik de selv ønsker, og det er blitt typisk gutt-gutt og jente-jente. Foreløpig kan jeg ikke skille guttenes arbeid fra jentenes. Jentene kommer med minst like mange gode løsninger og guttene. Kanskje er jentene litt mer nøyaktige enn guttene? I forbindelse med kodetimen har noen av lærerne kommentert at jentene gjerne kommer lenger enn guttene. Jentene er mer strukturerte og er mer nøyaktig med det de foretar seg, mens guttene gjerne prøver og feiler.

Fagnytte

Ser jo raskt koblingen mot matematikkfaget, med vinkler, koordinatsystem, enkle beregninger osv. Men en faktor som jeg ikke har tenkt så mye på er jo begreper og språk. Elevene utfordrer seg selv hver gang de skal spørre på en slik måte at de blir forstått eller skal forklare for hverandre. Overhørte f.eks denne frasen: «Jeg skjønner ikke hva du mener. Kan du forklare på en annen måte?» Samtidig er jo koding en fantastisk trening på å strukturere tanker, ideer og data. De får raskt tilbakemelding fra systemet om det de har kodet IKKE er riktig. Denne kjappe tilbakemeldingen på det de har gjort tror jeg er både inspirerende og engasjerende.

IKT ferdigheter

Det er ikke mange timene vi har holdt på men flere av foreldrene har meldt tilbake at barna har fått et annet og utvidet syn på bruk av datamaskinen. En fortalte at eleven ikke ville spille da han var ferdig med leksene, men fortsette på det han hadde laget på skolen. Lagring, publisering og pålogging går som en drøm.

Kreativitet og problemløsning

De siste gangene har jeg presentert oppgaven for dem. De har sett hvordan jeg har løst oppgaven, og så har vi løst den litt etter litt. Noen ganger viser jeg på tavlen, andre ganger utfordrer jeg dem til å komme med forslag til hvordan vi kan løse problemet. Det er artig når ungene kommer med kreative og gjennomførbare løsninger på problemene, men fantastisk når de både løser problemet i fellesskap og samtidig utvider løsningen. Har gitt dem fritt spillerom på bakgrunner og figurer som skal brukes i oppgavene så langt, og det er ikke mange løsninger som ligner på min «kjedelige» variant.

Veien videre

Vi kommer til å fortsette dette forsøket en stund framover. Denne uken har omlag 80 elever i 3.-5.klasse deltatt på Kodetimen. Lærerne har gjennomført timene selv, og jeg har fått mange inspirerte kolleger. Det har faktisk gått så langt at flere av dem, både gamle og unge satt og diskuterte koding og Scratch på lærerværelset. Fantastisk!

Ønsket vårt er å legge koding som timeplanfestet aktivitet i både 4., 5. og 6. klasse i tiden framover. Det blir et tverrfaglig prosjekt over et gitt antall timer hvert år, men timetall og mer detaljer kommer i løpet av våren.

Noen av prosjektene til elevene:

http://scratch.mit.edu/projects/15003288/

http://scratch.mit.edu/projects/15184896/

http://scratch.mit.edu/projects/15003306/

7 kommentarer om “Forsøk med koding i undervisningen

Legg til din

  1. Hei! Ble lenket hit av LKK via Facebook. Det du driver med høres jo helt fantastisk ut! Kunne du tenkt deg å dele litt av opplegget ditt? Jeg planlegger å få koding inn på halvårsplanen til 4. trinn nå til våren, og hadde satt veldig stor pris på tips til litt mer langvarige opplegg 🙂

  2. Det videre opplegget er fortsatt i støpeskjeen. Regner med at deler av juleferien kommer til å brukt for å lage rammeverket for resten. Kommer til å dele materiale og planer etterhvert som det blir klart.

    1. Hei. Har noen timer igjen av prosjektet. Skal deretter intervjue noen av elevene og gjennomføre en spørreundersøkelse. Kommer til å dele både opplegg og rapport både her og på forumet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: