Verdien av First Lego League

Er så heldig at jeg også i år er veileder for et lag som deltar i First Lego League. Laget består av 12 elever fra 7.klasse, og de fleste har aktivt deltatt i First Lego League tidligere. Nytt av året for denne gjengen er at alt har foregått på fritiden. Skolen har nemlig bestemt at det er 6.klasse ved skolen som skal ha muligheten til å delta i konkurransen i regi av skolen. Dermed har gjengen stått uten økonomisk støtte til påmeldingsavgift og andre utgifter.

Det nærmer seg Skandinavisk finale som de er kvalifisert for gjennom seier i konkurransen i Haugesund, og jeg er bedt om å snakke litt til FAU og lærerne ved skolen om verdiene av FLL i skolen. Lager derfor en  oppsummering over prosjekt og elevenes arbeid for å se vise verdien av det.

Prosjektet startet tidlig i vår. Flere av elevene, som hadde deltatt i FLL i 2012, hadde lyst å delta enda en gang. De organiserte raskt en gjeng på 12 elever som ville delta. De var da veldig klar over at dette ville bli en prosjekt som kom til å ta mye av fritiden deres. I mai arrangerte de basar for å skaffe inntekter til påmeldingsavgift, challenge set og eventuelt utstyr som de kunne trenge underveis. De var i kontakt med Politiet og Lotteritilsynet for å avklare lovverket rundt loddsalg og basar.

20131103_194405

Da høsten kom, søkte de skolen om lov til å låne en NXT robot til prosjektet samt muligheten for å benytte skolens lokaler til møtene. Dette fikk de lov og satte i gang med to ukentlige møter så snart årets oppgave, Natures Fury, ble sluppet. De ble raskt enige om forskningsprosjekt, en app som varsler ved ekstremvær på dine selvvalgte lokasjoner og som kommer med tips til deg for å begrense skadene. Etter som ideen tok form kontaktet de både yr.no, et designbyrå, app-utviklingsselskaper og forsikringsselskaper. De ville få bekreftet at ideen var god og gjennomførbar. Det å kontakte voksne, fremmede ressurspersoner ble etterhvert en naturlig del av arbeidet deres, og jeg må si jeg er ganske imponert når jeg ser listen over eposter de har sendt.

Robotkamper er en stor del FLL, og dermed også programmering av roboten. NXT roboten ble vraket til fordel for en EV3 robot som en av elevene fikk tak i, og dermed måtte de også sette av tid til å lære seg et nytt verktøy. De var godt vant med programmet for NXT roboten , men de klarte overgangen forbausende bra. Alt arbeidet skal summeres opp i en forskningsrapport som skal sendes til FLL.

 

Kjapt ser jeg at sentrale ferdigheter i arbeidet deres kan beskrives slik:

  • samarbeid – de er en liten gruppe, og det er mange oppgaver som skal løses, deriblant et show med alle på scenen
  • kommunikasjon – både internt og eksternt, skriftlig og muntlig de har oversteget mange barrièrer underveis, og nå vegrer de færreste seg for å kontakte fremmede
  • presentasjon – konkurransen krever at elevene presenterer arbeidet sitt både visuelt og verbalt for dommerne og andre interesserte. I tillegg måte de lage en stand der de presenterte seg selv og forskningen
  • profilering – de tok kontakt med lokale aviser, og har skaffet seg tre oppslag i forkant og etterkant
  • demokrati – siden gruppen er så liten, har det vært veldig viktig å bli enige om både prosjektet og fordeling av arbeidsoppgaver
  • digitalt – de har opprettet e-postkonto for kommunikasjon, prosjektrom i Its Learning, Skydrive for lagring av arbeid, Powerpoint til presentasjoner, blogget på hjernekraft.org og egen blogg, programmert for EV3, holdt regnskap i Excel, foretatt spørreundersøkelser,  designet skjermbilder av app i tegneprogram ++
  • nettvett – hva er greit og hva er ikke greit å publisere på en blogg
  • skriftlig – formulere en skriftlig rapport som beskriver forskning, profilering, teknologi og samarbeid
  • lesing – kunne lese en oppgave, finne informasjon i faglitteratur som er relatert til oppgaven og temaet

Gjengen gikk like godt hen og vant konkurransen i Haugesund, så nå fortsetter arbeidet fram mot Skandinavisk finale i Bodø. Her må de arbeide videre med det de allerede har gjort, samt vise fram en LipDub video som de laget i samarbeid med skolen. I tillegg må de skaffe sponsorer til turen. 

Hvilken og hvor stor verdi har det elevene har gjort de siste to månedene for dem? Verdien er nok uforståelig. Gruppen har fått et enormt samhold, også mellom elever som vanligvis ikke er sammen på fritiden. Håper også at dette samholdet kan gi dem trygghet når de neste høst begynner på ungdomsskolen. De har lært mye som kan være viktig å ta med seg inn i det voksne livet også, spesielt innen områdene kommunikasjon og samarbeid, men også en respekt for hverandre sterke og svake sider.

Enkelte skoler er veldig flinke til inkludere FLL som en del av undervisningen, der de er «tøffe» nok til å legge lærebøkene tilside i mange timer mens prosjektet foregår. Og det skulle bare mangle. Hvor mange kunnskapsmål som dekkes ikke av et slikt prosjekt, på en mye bedre måte enn mange lærebøker klarer? Hvorfor andre skoler ikke klarer det blir mye gjetting, men to faktorer vil nok dukke opp i mange situasjoner: litt for stor troskap til lærebøker og for lite kunnskap om FLL.

2 kommentarer om “Verdien av First Lego League

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: