Grunnleggende geometri i Scratch – en oversikt

På oppfordring, har jeg laget en enkel oversikt over ulike geometriske figurer, og hvordan de programmeres i Scratch. Dette er bare utgangspunkt, og koden kan enkelt endres om du ønsker større eller mindre figurer.

Aktiviteten med å tegne geometriske figurer i Scratch er tenkt som utforskende, og derfor tenker denne oversikten som en backup for lærere som arbeider med geometri som en del av matematikkundervisningen, både på barneskolen og ungdomsskolen.

Kodeeksemplene finner du her

Om det er figurer som mangler eller du ønsker kode på, ta kontakt.

Legge til tegneverktøy
For å kunne tegne, må en legge til tegneverktøyet i Scratch. Dette gjøres ved å velge + tegnet nederst til venstre, og velge Penn i oversikten over tillegg.

Det gir tilgang til en rekke nye blokker som lar en tegne i Scratch.

Ryddeprogram
Du kan være sikker på at du kommer til å gjøre feil underveis i arbeidet med geometriske figurer i Scratch. Derfor er det nyttig å lage et lite program som rydder skjermen, plasser figuren på rett plass og i riktig retning. Dette lille programmet kan gjøres om til en funksjon, som du kaller hver gang du skal tegne en ny figur. For å lage en ny funksjon, gå til «Mine klosser» og velg «Lag en kloss».

Kvadrat
Den enkleste figuren å begynne med er et kvadrat. Fire like lange sider, og 90 graders vinkel gjør det enkelt å sette sammen et kvadrat. Vi tegner en side og en vinkel, og gjentar det fire ganger i en løkke.

Rektangel
Rektangel er hakket mer komplisert, men fullt løsbart. 2 og 2 motstående sider er like lange, så vi kan tegne to sider som vi gjentar 2 ganger i en løkke.

Trekant
Det er fort gjort å gjøre feil når en skal tegne en likesidet trekant. En lærer at summen av vinklene i en trekant er 180 grader, og dermed skulle det gi at hver vinkel er 60 grader. Om vi legger inn 60 grader, får vi ikke en trekant men begynnelsen på en sekskant. Grunnen er at siden vi beveger oss på utsiden av figuren, er det nabovinkelen vi må snu. Dermed må vi snu 120 grader for å tegne en trekant.

Sekskant

En annen fin figur å tegne er sekskanten. Vi tar utgangspunkt i koden vi har laget tidligere og gjør endringer på vinkelen. Med tanke på hva vi har lært så langt, bør de fleste komme fram til at vinklene skal være 60 grader.

Sirkel
En sirkel kan settes sammen på mange måter i Scratch. Den enkleste er å gjenta 360 ganger en minimal bevegelse, nemlig 1 steg og 1 grad. Men dette tar veldig lang tid. Derfor setter vi den til færre repetisjoner mer bevegelse og større vinkel. Her er et eksempel.

Ellipse

Jeg lurte lenge på hvordan jeg kunne lage en fin ellipse, og på nettet er det mange kompliserte løsninger. Jeg landet på denne løsningen, hvor jeg lager deler av en sirkel før jeg snur og lager en lik del på veien tilbake.

Her må antallet repetisjoner henge sammen med vinkel du snur på slutten av koden. 10 x 6 + 120 = 180

Polygon-tegner
Vi kan også lage et enkelt program der du som bruker forteller hvor mange sider figuren skal ha. Programmet vil spørre etter antall sider, og den regner ut hvor stor vinkel den trenger når den skal tegne. Dette kalles en polygontegner, fordi den tegner alle sidene like lange og alle vinklene like store. Her brukes en variabel (sider) til å ta vare på informasjonen.

Forskyve

Ved å gjenta mønsteret flere ganger, kan vi lage nye mønster hvor vi forskyver mønsteret enten horisontalt eller vertikalt i forhold til hverandre. Da gjentar vi bare koden så mange ganger vi ønsker å tegne figuren. På slutten av koden flytter vi oss et gitt antall steg i en retning.

Her forskyver vi en trekant.

Rotasjon
Når vi roterer en figur får vi et nytt mønster hvor vi roterer figuren rundt et punkt. Vi snur figuren et gitt antall grader for hver gang vi tegner figuren på nytt. Ønsker du å rotere hele veien rundt, må produktet av antall grader og antall rotasjoner bli 360 grader.

En annen variant, er å plassere figurene ut fra midten. Da må en huske å skru av og på pennen før en går ut for å tegne, og etter at figuren er tegnet og en går tilbake til midten.

Rotasjon og forskyving på en gang…

Her er det mange muligheter, og jeg skal presentere noen av dem. Den enkleste er å gjenbruke koden for enten rotasjon eller forskyvning, og legge til koden som mangler fra den andre.

Spiraler

Når vi lager spiraler, blir sidene i figuren lengre og lengre. Vi trenger derfor en variabel som endres for hver gang vi lager en ny side. Vinklene består.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: