Skaperprosjekt – laserkutting av silhuetter

Silhuetter er ganske stilige, og kan settes sammen på mange ulike måter. Antall silhuetter i bildet bestemmer en selv, og en kan også velge å legge til lys på bakgrunnen. En kan velge å laserkutte i ulike materialer. Jeg har testet ut 2 mm trepapp, 1 mm kartong og papp fra ulike emballasjer. Alt fungerer like fint.

Hvilke verktøy en bruker vil også variere utfra hvilke verktøy en er vant til å bruke og hvilke verktøy en har tilgjengelig. I dette opplegget vil jeg skissere hvordan jeg bruker InkScape til å lage silhuettene og gjøre dem klar til kutting. Siste del av arbeidet foregår i programmet som hører til laserkutteren, i mitt tilfelle Beam Studio.

Andre vil gjerne gjøre det meste i Gimp eller CorelPaint, og det viktigste er å bruke det verktøyet man er vant til å bruke som har de funksjonene som trengs.

Steg 1 – skisse
Lag en skisse over hvordan du ønsker at din silhuett skal se ut. Tenk gjennom hvor mange lag, og hva som skal være på hvert lag. Søk gjerne inspirasjon på nettet.

InkScape – se som video eller følg oppskriften under

Steg 2 – lage ramme
Vi begynner med å lage en ramme. Det gjør vi ved å legge et stort og et litt mindre rektangel oppå hverandre. Den største lager jeg svart, og jeg setter opp lengde og bredde på rektangelet slik jeg ønsker.

Det andre rektangelet er noe mindre, og hvit. Også her justerer jeg bredde og høyde. Jeg velger begge rektanglene og midtstiller dem både horisontalt og vertikalt, slik at rammen blir like bred hele veien.

Tilslutt velger jeg begge rektanglene og ekskluderer det hvite fra det svarte, slik at jeg står igjen med rammen.

Steg 3 – kopiere rammene
Nå har jeg en ferdig ramme, og jeg kopierer den ut slik at jeg har fire helt like rammer.

Steg 4 – fylle ut rammene
Da er det på tide å fylle ut de ulike rammene med innhold. I den første rammen ønsker jeg en horistont, og en kan bruke pensel eller enkelt tegneverktøy for å tegne. En kan også velge om en ønsker å fylle ut alt det hvite under linjene eller beholdet det hvite.

Steg 4 – Slå sammen objekter
Når du er fornøyd med en ramme, er det viktig å gjøre det om til et objekt. Dette gjøres ved å velge alle deler av rammen, og deretter velge Union under Bane-menyen.

Steg 5 – Legge inn bilder/clipart
Det er populært og enkelt å legge inn bilder og clipart som en del av silhuetten. Finn et bilde eller en clipart på nettet og kopier denne (PS! Tenk over hvilke bilder og clipart du finner, ikke alt er lisensiert til gjenbruk). Kopier bildet og lim det inn i InkScape.
 
Deretter skal vi tegne det av som punktgrafikk. Klikk på bildet og velg Bane og Tegn av punktgrafikk.

I menyen som åpner seg til høyre, endrer en terskel til bildet blir som ønsket i forhåndsvisningen, og velg tilslutt «Apply» for å tegne av bildet. Flytt deretter det nye bildet, som legger seg øverst, og slett originalbildet som ligger under.

Plasser bildene der du måtte ønske, og velg deretter alle objektene i denne rammen, og velg å koble dem med rammen via Bane og Union, slik av vi gjorde i forrige ramme.

Steg 6 – legge på tekst
Legg på tekst der du måtte ønske. Bare husk at teksten må være koblet med rammen. Det er også en fordel å bruke «Fet» skriftstil, da bokstavene blir litt tydeligere når vi skal kutte.  Velg deretter alle objektene i denne rammen, og velg å koble dem med rammen via Bane og Union, slik av vi gjorde i forrige ramme.

Steg 7 – Fjerne fyllet
Vi vil at bare de ytre linjene skal være igjen når vi skal laserkutte, ellers vil min laserkutter kun gravere. Da velger vi alle objektene vi har laget, og velger å fjerne fyllet og vise linjene. Vi fjerner først fyllet.

Deretter setter vi på strekfarge.

Steg 8 – Lagre som SVG

20 px. For tynn ramme, gir problemer når vi skal sette det sammen.


Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: