Opplæringsprosjekt Scratch

Dette prosjektet har jeg brukt mye i forbindelse med opplæring i Scratch, både på elever og voksne. Det gir en god innføring i hvordan Scratch fungerer, hvilke muligheter som ligger i verktøyet og er i seg selv ganske så selvdifferensierende. Det er god trening i dekomposisjon, der en tar en større oppgave og fokuserer kun på en del av gangen, i dette tilfellet en og en bokstav.

Jeg har pleid å modellere noen bokstaver for elevene, før jeg slipper dem løs.

Kompetansemål matematikk etter 4.trinn
– lage algoritmer og uttrykke dem ved bruk av variabler, vilkår og løkker

Vi skal skrive navnet vårt i Scratch, og bruke bokstavene som finnes som figurer i biblioteket. Deretter skal vi få bokstavene til å danse i ulike varianter ved å legge til bevegelse, skifte farger og størrelse.

Steg 1 – hente inn bokstavene i navnet
Slett katten som finnes i programmet når du starter opp, ved å trykke på søppelbøtta som dukker opp når du velger katten.

Nede i høyre hjørne av figuroversikten kan du legge til nye figurer fra biblioteket. Inne i biblioteket velger du bokstaver og finner første bokstaven i navnet ditt. Gjenta prosedyren for å legge til resten av bokstavene.

Når alle bokstavene er på plass, plasser dem ut på skjermen slik du ønsker dem plassert.

Steg 2 – legge til kode på første bokstav
La oss begynne med den første bokstaven. Jeg vil at denne bokstaven skal hoppe opp og ned.

Jeg velger den første bokstaven, og er sikker på at den er uthevet i figuroversikten, slik at jeg vet at jeg plasserer koden korrekt. Jeg går i kategorien bevegelse og finner fram til blokken som endrer y-verdien. Jeg tenker at den kan hoppe opp 40 steg, og deretter falle ned 40 steg. Jeg legger inn en liten pause når figuren er på toppen og når den er ned, ellers skjer det så fort at det er vanskelig å få det med seg.

Vi tester ut koden. Vil du at den skal hoppe høyere, eller raskere, så kan dette endres underveis. For at dette skal skje om igjen og om igjen, ikke bare en gang, legger vi en løkke rundt, som gjentar bevegelsen for alltid. I tillegg legger jeg til kode som gjør at koden vil kjøres når vi klikker på bokstaven.

Steg 3 – legge til kode på andre bokstav
På bokstav 2 ønsker jeg å endre farge på bokstavene, og jeg velger bokstav 2 i figuroversikten.

Jeg går i kategorien for utseende, og finner blokken som endrer farge med en angitt verdi. Også her legger jeg på en pause, hvis ikke skjer endringene så raskt at vi ikke ser dem.

Jeg legger også på en løkke som gjør at det gjentas for alltid, og en blokk som starter koden når bokstaven klikkes.

Steg 4 – legge til kode på resterende bokstaver
Jeg går så løs på min tredje bokstav, P. Denne vil jeg skal snurre rundt, altså en bevegelse. Jeg finner en blokk som snur mot høyre, og legger inn en passende verdi. Her legger jeg ikke inn en pause, men justerer hastigheten ved hjelp av verdien, slik at jeg ser hva skjer. Jeg legger på en løkke som sørger for at koden kjøres om og om igjen.

Jeg ønsker at den fjerde bokstaven min skal endre størrelse, først bli større og større, og deretter krympe igjen. Dette kan gjøres på flere måter, men her er et eksempel. Blokkene for å endre størrelse ligger under utseende.
Den siste bokstaven min, skal bytte drakt. Dvs at jeg skal lage noen ekstra drakter som en variant av den første opprinnelige. Derfor velger jeg først fanen drakter, og lager en kopi av den første. Deretter endrer jeg form på kopien ved å velge funksjonen «bøy» og deretter klikke på figuren for å endre form.

Når jeg er ferdig med å lage nye drakter, legger jeg inn litt kode på bokstaven. Jeg vil den skal bytte mellom de ulike draktene som jeg har laget. Her finnes det flere muligheter, men jeg velger å gjøre det enkelt.

Da er jeg ferdig med navnet mitt, og det blir seende omtrent slik ut.

Utfordringer
Har du flere bokstaver igjen eller ønsker å lage det litt mer fancy? Prøv å kombinere det du har lært, her finnes enormt mange muligheter. En snurrende bokstav som endrer størrelse? En bokstav som først blir mindre og deretter større før den krymper igjen. En spennende bakgrunn, eller bytte av bakgrunn underveis? Her er det bare å sette i gang og la kreativiteten blomstre.

Vis fram til hverandre underveis og når dere er ferdig.

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: