10 oppgaver for Beebot/Bluebot

Disse søte lille robotene fra TTS er veldig kjekke og enkle å komme i gang med for trening av algoritmer og sekvenser for barnehage og småskolen. For eldre elever, blir de kanskje litt for barnslig og enkle.

Forskjellen mellom robotene er at mens Beebot kun kan kontrolleres ved hjelp av knappene på roboten, så kan Bluebot programmeres både ved hjelp av knappene og via eksterne enheter (iOS, Android, Windows) som er koblet til ved hjelp av Bluetooth.

Det finnes en rekke ferdige matter fra TTS som kan kjøpes inn, men personlig tenker jeg at det er minst like kjekt å lage oppgaver selv, gjerne sammen med elevene, som passer sammen med det elevene arbeider med akkurat der og da.

I slike situasjoner bruker jeg ofte en egenprodusert matte, bestående av gjennomsiktig voksduk (kjøpt på Jysk for 40 kr meteren), hvor jeg har laget et rutenett på med permanent tusj. Rutene er 15 cm x 15 cm. Løsningskortene legges så under duken, mens oppgavekortene trekkes fra en bunke.

En generell differensiering er en stabel papirkopper, som plasseres ut som hinder på duken. Fargekoder

Oppgave 1 – Stor og liten bokstav
Elever som holder på med bokstavinnlæring, trenger trening i å koble stor og liten bokstav. Legg de store bokstavene under matten, og de små bokstavene i en bunke som elevene trekker fra. Finn koblingen, og programmer roboten til å komme til rett bokstav.

Bytt senere om på store og små bokstaver, og velg bokstaver ut fra hvilke bokstaver elevene arbeider med. Last ned fil med store og små bokstaver her:

Oppgave 2 – Koble ord og bilde
Elevene som er i gang med leseopplæring, trenger trening i å koble ord og bilde. Legg ordene under matten, og bildene i en bunke som elevene trekker fra. Finn rett ord til bilde, og programmer roboten til å komme til rett ord.

Bytt senere om slik at bildet ligger under matten, og elevene trekker ord som skal leses.

En slik oppgave kan selvfølgelig også gjøres på en engelsk, eller tilpasses et tema en arbeider med i andre fag som f.eks samfunnsfag, naturfag eller KRLE.

Oppgave 3 – Gloseøving
Elever lærer engelsk helt fra starten av, og høyfrekvente ord og ukens gloser kan være en spennende aktivitet. Legg det engelske ordet under matten, og det norske i en bunke som elevene trekker fra. Finn rett engelsk ord til det norske, og programmer roboten til å komme fram.

Bytt senere om slik at det norske ordet ligger under matten, og elevene trekker det engelske.

Oppgave 4 – Tall og mengde
En viktig ting for elevene er å lære å knytte tall til mengde. Legg tallet under duken, og legg mengden i en bunke som elevene trekker fra. Finn rett mengde og programmer roboten til å komme fram.

Bytt senere om slik at det er mengden som ligger under duken, og elevene trekker tallet. Denne oppgaven kan også løses med terninger istedenfor oppgavekort.

Last ned eksempler på mengdekort her.

Oppgave 5 – Geometriske former
Geometriske former er spennende for yngre elever, men det trengs noe trening rundt korrekte ord og begreper for å fjerne uvaner de plukker opp. Legg den geometriske figuren under duken, og la elevene trekke kort med navnet på den geometriske figuren. Finn rett figur og programmer roboten til å komme fram.

Bytt senere om slik at det er navnet som ligger under duken, og elevene trekker bildet av figuren.

Last ned ark med geometriske figurer her.

Oppgave 6 – Koordinatsystem
Koordinatsystemer er et artig tema i matematikken. Bruk duken til å simulere et koordinatsystem, og der du plasserer bokstaver langs den ene aksen og tall langs den andre aksen. Modifiser en terning til å vise bokstavene A-F, og bruk den sammen med en annen terning slik at når du kaster begge to får du et koordinat. Programmer så roboten til å komme fram.

Oppgave 7 – Klokken
Erfaringsmessig er det mange av dagens elever som synes det å lære og forstå klokken er vanskelig. Spesielt sammenhengen mellom analog og digital tid. Legg bilder av analoge klokker under duken, mens elevene trekker digitale klokkeslett. Programmer så roboten til å komme fram til rett klokkeslett.

Veksle mellom det er analoge eller digitale klokkeslett som ligger under duken og i bunken.

Oppgave 8 – Svar til regnestykker
Artig, men enkel variasjon til å arbeide i matteboken. Legg f.eks kort med tallene 1-12 under duken, og la elevene trille to terninger og summere terningenes verdi. Finn rett svar og programmer så roboten til å komme fram til rett klokkeslett.

Oppgaven er enkel å differensiere ved å utvide tallene, antall terninger og regneart.

Oppgave 9 – Tier-venner
Tiervenner er viktig å få på plass tidlig, og få elevene til å skjønne at det faktisk effektiviserer mye av matematikkundervisningen senere. Legg tallene 1 – 9 under duken og tallene 1 – 9 i oppgavebunken. Elevene trekker et kort og finner tier-vennen til kortet sitt. Finn rett svar og programmer så roboten til å komme fram til rett klokkeslett.

Oppgaven er enkel å differensiere ved å bruke andre tallvenner f.eks 12-venner eller 20-venner.

Oppgave 10 – Tverrfaglig prosjekt om stigespill
Til slutt skal dere få tips til en litt mer omfattende oppgave; et tverrfaglig prosjekt om stigespill. Dette gjennomførte vi i 3.klasse med stor suksess. Så stolte var 3.klasse – elevene over stigespillene sine, at de inviterte 1.klasse inn for å spille sammen med dem.

Les mer om prosjektet her: https://espenec.wordpress.com/2019/11/08/design-ditt-eget-stigespill-tverrfaglig-undervisningsopplegg/

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: