Analog koding

Analog koding (unplugged coding) er et uttrykk som brukes om kodeaktiviteter hvor en primært ikke bruker datamaskinen for å arbeide med algoritmisk tenkning og de metoder og prinsipper som er en del av koding. Basert på egne erfaringer kan en arbeide med både sekvenser, vilkår, løkker og funksjoner.

Å arbeide med analog koding kan være veldig verdifullt for å bedre forståelsen av prinsipper og metoder innen koding, da en fysisk tilnærming gir en annen vinkling en om en bare sitter og koder ved en datamaskin. Det å være den eller det som blir kodet, er spennende og annerledes, og ofte opplever jeg at slike aktiviteter skaper en annen stemning i klassen med mye latter og god kommunikasjon mellom elevene. Mange av oppgavene velger jeg å gi til par eller grupper av elever for å også trene elevenes samarbeidsevner.

Til arbeid med analog koding, trenger en ofte artefakter som en sjelden forbinder med koding. I tillegg til blyant og papir, vil typiske analoge oppgaver kreve artefakter som pappkrus, kritt, lego-klosser, post-it lapper og lignende.

Jeg har ofte benyttet denne filmen som et eksempel på analog koding, for å barn og voksne til å forstå viktigheten av rett kode, logiske sekvenser og hvor dum en datamaskin egentlig er.

The Sandwich algorithm challenge

Noen eksempler på oppgaver
En norsk variant av denne der en trener sekvenser, hvor vi lager en algoritme for å lage eggedosis, finner du her: https://espenec.wordpress.com/2019/10/22/lage-eggedosis/
Dette er en enkel oppgave, som raskt kan skape mange morsomme situasjoner, om bare læreren er tøff nok til å følge algoritmene elevene skriver.

En annen analog oppgave som har vært en stor suksess, kaller jeg Kortstokken. Dette er en oppgave hvor en trener på vilkår/betingelser, og ikke minst hvor mye bedre en datamaskin er til å håndtere flere vilkår/betingelser enn mennesker. En beskrivelse av oppgaven finner du her: https://espenec.wordpress.com/2020/09/26/kortstokken-analog-koding/

En tredje oppgave jeg har benyttet, ble første gang brukt lenge før Korona-pandemien traff oss, men passer kanskje enda bedre i dag. I denne oppgaven ber jeg elevene lage en algoritme som beskriver rutinen for håndvask. Oppgaven fungerer best om en har vask i klasserommet når den skal gjennomføres, og at en ikke sliter med eksem om hendene blir vasket for mye.

Hentet fra fhi.no

Andre oppgaver jeg har testet ut med hell er Kongen befaler og Mine robotvenner.

Erfaringsmessig kan du begynne med analog koding selv på de yngste elevene. Aktivitetene er tilpasset de yngste, og minst like artige og lærerike. Jeg har sjelden hatt koding med de yngste elevene, men min kone har gjort flere ulike analoge oppgaver med dem. Noen av våre erfaringer kan du lese om her https://espenec.wordpress.com/2016/10/06/unplugged-koding-med-de-minste/

Ressurser
Det finnes ingen stor norsk samling med analoge kodeoppgaver, men det finnes en rekke flotte engelskspråklige ressurser på nettet.

code.org er en velkjent og spennende nettbasert ressurs. De har også en samling analoge oppgaver på engelsk som du finner her: https://code.org/curriculum/unplugged

csunplugged er en annen ressurs, som har mange spennende oppgaver. Du vil nok finne en del overlappende ressurser, men også helt ulike oppgaver: https://csunplugged.org/en/

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: