En del skoler begynner å få 3D printere tilgjengelig for elevene. Her er 10 enkle kom i gang prosjekter som er mulig å gjennomføre både med tanke på tid og vanskelighetsgrad.
Viktig å tenke på ved alle prosjektene er størrelse og behov for supports i forbindelse med print.
Det er mye god tverrfaglighet i 3D print prosjekter, spesielt innen matematikk og kunst og håndverk. Geometri, måling, forholdstall og prosent er emner som berøres i matematikk. Design, materialkunnskap, estetikk og personlig preg er emner i kunst og håndverk.
Personlig nøkkelring
La elevene lage sin egen personlige nøkkelring, med ønsket navn eller logo. Det er viktig å huske på at de ikke lager dem for store eller tykke, og at en husker på å lage hull til selve nøkkelringen.
Bokmerke
La elevene lage et personlig bokmerke med f.eks navn eller symbol til å merke av hvor langt en er kommet i boken. Dermed slipper en eselører og post-it lapper med lim på sidene.
Husk å lage dem tynne nok (1,5 mm) slik at de ikke brekker når de skal settes på sidene i bøkene.

Snøkrystaller
Den største hiten på juleverkstedet var å lage snøkrystaller som vi 3D printet i hvitt, satt på en snor og hengte på juletreet. Å ha fokus på en arm når en designer snøkrystallet, for deretter å kopiere den ut var et greit og forståelig fokus for elevene.
Navneskilt
La elevene lage et navneskilt, som de kan plassere på pulten sin eller markere hyllen sin med. Et enkelt prosjekt, som likevel har noen tydelige fallgruver. Husk på at prikken over «i-en» og sirkelen over «å-en» ikke kan stå i løse luften.
Skal navnet stå rett opp og ned, trengs en del supports på flere av bokstavene. Skal det ligge eller stå på skrå, er behovet straks mindre.
Sjakkbrikke
Som en del av et tverrfaglig spillprosjekt om sjakk, laget elevene sine personlige sjakkbrikker. De designet 2-3 brikker hver, og alle fikk printet minst en av brikkene sine. Noen hadde veldig ambisiøse design på papiret, men slet med å få dem designet i TinkerCad. Likevel veldig mye fint som ble laget, og mange stolte elever.
Les mer om prosjektet her: https://espenec.wordpress.com/2019/11/03/sjakk-matt-tverrfaglig-opplegg-om-sjakk/
Lekeplass
Dette er et introduksjonsprosjekt til Tinkercad, der elevene bygger sin egen drømmelekeplass ved å bruke standardblokkene i TinkerCad. De lærer å plassere dem oppå hverandre, endre størrelse og rotere dem.

Har valgt å ikke printe dette prosjektet tidligere, da læringen i seg selv er å bli kjent med TinkerCad og hvordan det fungerer.
Såpeboblestav
En såpeboblestav er enkelt å lage, morsomt å eksperimentere med og gøy å leke med. Ulike geometriske figurer kan benyttes for å lage de ulike åpningene vi blåser bobler gjennom. Det går fort å 3D printe også, så en gjennomføre prosjektet som en prosess hvor en designer, printer, tester og evaluerer før en går tilbake til steg 1 igjen.

Fungerer f.eks trekantede elementer? Får vi ut trekantede såpebobler?
Knapper
Knapper til bruk på egne klær er en enkel og morsom oppgave. Knapper kan komme i mange ulike former, og med ulik funksjon.
Vær nøye med kriteriene i forkant, ellers kan en få noen veldig store knapper. Husk også å lage hull slik at en kan sy knappene fast.

Terning
Å lage en terning er ganske enkelt, men spennende. Det kan være terning med tall eller prikker, eller kanskje en terning bygget opp av bokstaver?

Vær nøye med at summen av terningens motsatte sider alltid skal være 7, ellers er kanskje ikke spillet rettferdig etterpå. For å gjøre tall og prikker tydelig, kan en male/fargelegge etterpå.
Spillbrikke
La elevene designe og lage sin egen spillbrikke som de kan bruke når spiller ulike spill på skolen. La kreativiteten blomstre, men husk på at brikkens størrelse må være slik at det passer inn på brettet. En figur på 8x8x8 cm gjør seg sjelden på et spillebrett.
Legg igjen en kommentar