Litofani – 3D print av bilder

Lithophanes/Litofani er en gammel håndverksteknikk hvor lys skinner gjennom materialer og avdekker detaljene i bildet. På papir brukte man lakk for å bestemme hvor lyset skulle skinne inn, mens i keramikk varierte man tykkelsen i porselenet for å bestemme hvor det skulle komme lys gjennom. (https://en.wikipedia.org/wiki/Lithophane)

I denne oppgaven skal vi lage et litofani på 3D printeren. Dette er ikke vanskelig og det kan bli veldig vakkert.

Kompetansemål kunst og håndverk etter 10.trinn
– utforske hvordan digitale verktøy og ny teknologi kan gi muligheter for kommunikasjonsformer og opplevelser i skapende prosesser og produkter
– visualisere form ved hjelp av frihåndstegninger, arbeidstegninger, modeller og digitale verktøy

Ta et bilde av, gjerne av deg selv eller velg et bilde du allerede har. Viktig å velge et bilde som ikke har for mange detaljer i bakgrunnen, da dette kan ødelegge for detaljene i bildet. Eventuelt beskjær bildet slik at detaljer som forstyrrer i bakgrunnen ikke ødelegger helheten.

Bruksanvisning Cura

  1. Importer bildet til Cura, via File og Open
  2. Skru av «Uniform scaling» og sett høyden til 2,5 – 4 mm. Avgrens deretter størrelsen på bildet slik at det ikke tar for lang til å printe. Sett bildet til «Darker is higher», color mode til «Linear» og smooth scaling.
  3. Slice bildet og eksporter til printer.

Bruksanvisning Flashprint

  1. Importer bildet til Flashprint via «Load» eller «File» og «Open».
  2. Sette Shape til «Plane» og Mode til «Darker is thicker». Den fyller hele platen med bildet, men størrelsen skal vi sette senere.
  3. Velg Scale og Skru av «Uniform scaling». Sett høyden til 2,5 – 4 mm. Avgrens deretter størrelsen på bildet slik at det ikke tar for lang til å printe.
  4. Slice bildet og eksporter til printer.

Når bildet er ferdig printet, hold det opp mot lyset for å få fram detaljene. Kan også fungere i en boks med lys inne i. Kan skiftende LED-lys er en ide? Eller en terning med 6 ulike bilder og lys inni?

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: