Minecraft og matematikk – 2 undervisningsopplegg

I forbindelse med den ekstraordinære skolesituasjonen vi har møtt denne våren, har Microsoft gitt fri tilgang til Minecraft Education Edition. Da tenkte jeg at det ikke er noen grunn til at jeg ikke skulle lære meg Minecraft og heller ingen grunn til at jeg ikke skulle prøve det ut med elevene mine.

Første del gikk ut på å få alle elevene til å installere Windows 10 appen, og deretter logge dem inn i en verden hvor de fikk bygge drømmehuset sitt. Ingen begrensninger annet enn standard regler som «vis respekt for andre» og «ikke ødelegge andres byggverk». Fungerte sånn noenlunde. Ikke alle som har kontroll på høyre og venstre musetast, og dermed river i andres blokker. Da skulle en hatt angre-funksjonen…

Deretter kjørte jeg i gang med to enkle undervisningsopplegg i matematikk som jeg etter oppfordring presenterer her:

Minecraft og brøk – 4.trinn

Læringsmål:
– jeg kan beskrive byggverk ved hjelp av brøk
– jeg kan bygge byggverk etter brøk

Jeg opprette en verden, hvor jeg bygget opp en rekke byggverk bestående av 6-20 blokker. Jeg begrenset antall ulike blokker i byggverkene, slik at det var enkelt å beskrive dem med brøk. Foran hvert byggverk satt jeg et skilt, som fortalte hvilken oppgave det var. Oppgavenummer korresponderte med oppgavearket elevene hadde fått distribuert i OneNote.

F.eks: Oppgave 1 –> 6/8 tre og 2/8 stein

Jeg laget også noen blomsterhager hvor elevene skulle beskrive blomstene ved hjelp av brøk.

F.eks: Oppgave 2 –> 4/12 røde, 6/12 gule og 2/12 blå

Som avslutning fikk elevene oppgaver der de skulle bygge etter brøk ulike byggverk og blomsterhager. Her varierte jeg mellom relativt lukkede oppgaver hvor jeg beskriv nøyaktig hvordan jeg ønsket det skulle se ut, og mer åpne oppgaver hvor elevene kunne være kreative.

F.eks: Oppgave 11 – Lag et blomsterbed hvor du skal ha 3/12 røde blomster, 5/12 blå blomster og 4/12 skal være lilla.

F.eks: Oppgave 12 – Lag en vegg på 20 blokker, hvor du skal bruke 3 ulike materialer. Skriv opp brøkene.

I ettertid ser jeg at med så unge elever må jeg være langt tydeligere når jeg modellerer. Noen skjønte oppgaven med en gang, mens andre virra rundt og gjorde helt andre ting. Noen bygget sine byggverk mellom mine, mens andre bygget dem langt, langt unna. Jeg ser også at en flat, kjedelig verden er mye mer funksjonell enn en spennende verden med skog, fjell og snø…

Jeg ville også laget en inngjerdet hageflekk til hver elev hvor de løste sine byggoppgaver. Ville gjort det lettere å administrere, kontrollere i etterkant og ikke minst mindre konfliktfyllt.

Differensiering

Oppgaven er enkel å differensiere for eldre elever. De kan forenkle brøkene, skriv dem som desimaltall og prosent.

Minecraft, mønster og symmetri – 4.klasse

Mitt andre prosjekt var mer omfattende enn det første, men langt mer gjennomtenkt fra min side. Vi arbeidet med symmetri, speiling, mønster og rotasjon i matematikk, og jeg ønsket å prøve ut en ide jeg hadde om at dette måtte kunne gjøres i Minecraft.

Læringsmål:
– jeg kan speile et mønster om en symmetrilinje
– jeg kan fortsette et mønster
– jeg kan rotere et mønster om et punkt.

Jeg opprettet en hage med gjerde rundt, hvor jeg lagde ulike oppgaver innen emnet. Speiling rundt en svart linje laget av koks, mønstre som skulle forsettes på, mønstre som skal roteres rundt et punkt og frie oppgaver hvor de laget både speilet og laget mønstre.

Deretter klonet jeg denne hagen slik at alle elevene fikk hver sin hage å arbeide i. Dermed oppstod ikke problemet med at noen la sine egne mønstre, rotasjoner og speilinger i veien for andre. Litt vanskelig å få forstå hvordan kloneverktøyet fungerte, men etter noen forsøk på en liten hageflekk fungerte det strålende.

For å klone trykk t og skriv inn:
/clone x1 y1 z1 x2 y2 z2 x3 y3 z3
Der x1,y1 og z1 er startkoordinatene (det ene hjørnet) , x2,y,2 og z2 er sluttkoordinatene(det motsatte hjørnet) hvor du ønsker å kopiere fra, og x3, y3 og z3 er koordinatene du ønsker å kopiere til.

Foran inngangen til hver hage, stod skilt med elevens navn og foran hvert byggverk stod det et skilt med informasjon om hva som skulle gjøres. Noen av oppgavene foregikk i en grop, andre liggende oppå bakken, mens noen gikk til himmels.

Oppsummert i ettertid ser jeg at dette fungerte bedre enn brøkoppgaven jeg laget først, og at jeg vil anbefale å lage en hageflekk til alle elevene også i brøkoppgaven hvor de kan bygge brøkbyggverkene sine.

Differensiering

Oppgaven er enkel å differensiere for eldre elever. En kan lage mer kompliserte mønstre som skal speiles og fortsettes på. En kan oppfordre til symmetriske hus og andre byggverk. I tillegg kan en regne ut omkrets, areal og volum av byggverkene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: