Undervisningsopplegg micro:bit – hvor raskt arbeider en micro:bit

De opprinnelige datamaskinene ble designet for å løse matematiske problemer og fortsatt står det superdatamaskiner rundt omkring i verden for å løse matematiske problemer.

Micro:biten er genial med tanke på løse endel matematiske utfordringer og problemstillinger. Spesielt oppgaver som innbefatter «store talls lov» er enkle og spennende å utforske ved hjelp av en micro:bit.

Her er et undervisningsopplegg som utforsker hastigheten i en micro:bit når den foretar mengder av matematiske beregninger. Opplegget ble egentlig laget som en demonstrasjon for elever i Scratch, men fungerer kanskje enda bedre på en micro:bit. Kan også utvides til å bruke python.

Hvor fort jobber en datamaskin?

Datamaskiner er laget for å foreta mange beregninger så raskt som mulig. Dagens ungdommer møter ofte dette behovet for disse raske beregningene gjennom bruk av ulike dataspill.

Micro:bit er en liten datamaskin, og selv om den er liten kan den foreta mange beregninger. La oss finne ut hvor fort den kan arbeide, og hvor lang tid den bruker på å løse f.eks 1 000 eller 100 000 beregninger.

Kunnskapsmål matematikk etter 7.trinn:

  • logge, sortere, presentere og lese data i tabellar og diagram og grunngi valet av framstilling

Kunnskapsmål matematikk etter 8.trinn :

  • utforske korleis algoritmar kan skapast, testast og forbetrast ved hjelp av programmering

Kunnskapsmål naturfag etter 10.trinn:

  • bruke programmering til å utforske naturfaglige fenomener

Aktivitet 1 – gjetting

La elevene, gjerne i par, foreta en ren gjetting på hvor fort en micro:bit foretar 1 000 addisjonsstykker på tilfeldige tall mellom 1 og 100.

Skriv forslagene opp på tavlen og foreta en klassesamtale om forslagene.

Aktivitet 2 – ta tiden

La elevene lage et dataprogram for micro:bit i MakeCode som foretar beregning av 1000 addisjonsstykker på tilfeldige tall mellom 1 og 100. Svarene skal ikke vises i displayet, bare settes inn i en variabel som overskrives ved hver beregning. Programmet skal starte når du trykker på A-knappen og elevene tar tiden med en stoppeklokke. Når programmet er ferdig vises et bilde på skjermen slik at en vet at programmet er ferdig.

Forslag til program kan du hente her: https://makecode.microbit.org/_TUjYyX78sigk

La elevene registrere hvor lang tid det tok. Gjennomfør forsøket flere ganger, slik at en kan luke vekk eventuelle feil underveis. Antagelig vil de ikke greie å ta tiden, så de kan gjerne prøve med både 10 000 og 100 000 repetisjoner.

Aktivitet 3 – la micro:biten ta tiden

Datamaskiner foretar beregningene enormt fort, og det skjer så fort at det er vanskelig for oss mennesker å forstå. La oss derfor la micro:biten foreta tidtakingen.

Vi bruker kodeblokken «kjøretid» og setter starttid før løkken og sluttid etter løkken. Deretter trekker vi starttid fra sluttid. Det kan være en ide å dele på resultatet på 1000, da svaret gis i millisekund.

Forslag til kode finner du her https://makecode.microbit.org/_Trw7EterPVTT

La elevene registrere hvor lang tid det tok. Gjennomfør forsøket flere ganger, slik at en kan luke vekk eventuelle avvik underveis. Prøv også med 10 000, 100 000, 1 000 000, 1 000 000 000 …..

OperasjonerForsøk 1Forsøk 2Forsøk 3
1000
10 000
100 000
1 000 000

Aktivitet 4 – utforskning

Tar ulike regneoperasjoner ulik tid? Prøv ut med andre regnearter som subtraksjon, multiplikasjon og divisjon. Hva med kvadratrøtter, kvadrattall og potenser? Prøv ut.

Aktivitet 5 – presentasjon

La elevene få legge fram sine resultater. Ta utgangspunkt i resultatene de har registrert i tabellene sine og gjerne velge presentasjonsform selv.

Legg igjen en kommentar

Blogg på WordPress.com.

opp ↑