Undervisningsopplegg for skaperverksted – Lego WeDo karusell

I forbindelse med åpningen av skaperverkstedet LeikeGrinda på Grinde skule, laget jeg et undervisningsopplegg som bruker Lego WeDo som grunnlag. Vi brukte opplegget på 3.trinn, men det fungerer også på 4.tinn. Elevene arbeider sammen i par.

Kunnskapsmål naturfag etter 4.trinn

  • utforske teknologiske systemer som er satt sammen av ulike deler, og beskrive hvordan delene fungerer og virker sammen
  • designe og lage et produkt basert på en kravspesifikasjon
  • utforske observerbare størrelser som fart og temperatur og knytte dem til energi

Utstyr:

  • Lego WeDo
  • Annen Lego om mulig
  • Papir
  • Blyanter
  • Enhet til å programmere Lego WeDo med

Tidsbruk: 2 timer

Aktivitet 1 – introduksjon

Hvem liker ikke å kjøre karuseller? Og hvorfor liker vi så godt karuseller? Fart og spenning er en ting. Ulike krefter som virker på kroppen vår en annen. Snakk med elevene karuseller de liker, om tyngdekraft og sentrifugalkraft, hvordan de fungerer og hvordan de virker på kroppen vår.

Se for eksempel hva som skjer med kroppen vår i Nordavinden, en karusell i Kongeparken.

Hvor møter vi for eksempel en slik maskin hjemme?

Aktivitet 2 – bygg karusellbasen

La elevene bygge karusellbasen, som er den nederste delen av karusellen. Vis dem også ulike muligheter for å feste sin del av karusellen på toppen av basen.

Tegninger til karusellbasen finner du her: tegninger karusellbase

Aktivitet 3 – design karusellen

Lag eventuelle kriterier for karusellen sammen med elevene, f.eks hvor mange passasjerer, høyde osv. Del ut papir og blyanter, og la elevene designe sine egne karuseller på papir, før de setter i gang med å bygge. La dem presentere og forklare modellen før de setter i gang med byggingen.

Aktivitet 4 – bygg karusellen

La elevene få bygge karusellen sin og koble den på karusellbasen. Det er nødvendig med noe veiledning underveis med tanke på høyde og størrelse. Elevene klarer ikke alltid å se dette før det er for sent. Oppfordre dem til prøve karusellen underveis, så slipper dere skuffelser når karusellene skal presenteres. En kan begrense elevenes muligheter til å kun bruke brikkene i kassen, men det er også fine muligheter i å bruke all verdens alle brikker.

Koden til karusellen er ganske enkel. Unngå å endre retning når hastigheten er for høy, da spinner den bare.

Aktivitet 5 – presentasjon

La elevene få lov til å presentere karusellen sin til de andre elevene. Til slutt lager dere et fantastisk tivoli hvor alle karusellene går samtidig.

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: