Sjakk matt! Tverrfaglig opplegg om sjakk

De to siste ukene har vi satt av tid til et tverrfaglig prosjekt om sjakk på mellomtrinnet på skolen. Vi delte 5.-7.trinn inn 6 grupper på tvers, og fant ulike aktiviteter som kunne fylle 2 timer på hver stasjon.

På oppfordring kommer her en kort beskrivelse av de ulike stasjonene.

Stasjon 1 – Lese om sjakk

Det finnes en del litteratur om sjakk, blant annet om Magnus Carlsen. Blant annet brukte vi en artikkel i Aftenposten junior som utgangspunkt for arbeid med leseforståelse. Elevene leste også andre artikler om sjakk og sjakkspillere, og prøvde seg i en Kahoot på slutten av økten.

Elevene laget også ordbank med ord og uttrykk fra sjakkens verden.

Stasjon 2 – Spille sjakk

Et prosjekt om sjakk krever at vi spiller sjakk. Gjennomgang av regler og noen runder med sjakk er både artig og lærerikt.

Stasjon 3 – Argumenterende tekst

En evig diskusjon om sjakk er sport eller ikke krever nye synspunkter og innlegg i diskusjonen. Vi lot elevene lese tidligere innlegg i diskusjonen, før de selv satte seg ned og skrev en argumenterende tekst om temaet.

Stasjon 4 – Design og print av sjakkbrikker

Vi har fått 4 stk 3D printere, og vi ønsket at alle elevene få muligheten til å teste ut både design i TinkerCad og print av sjakkbrikker. For mange var det første gang de designet og printet, og det var kanskje mer spennende å se på printeren, enn å designe.

Stasjon 5 – Hukommelse

Gode sjakkspillere trener mye på å lære systemer og trene opp hukommelsen. På denne stasjonen arbeidet vi med strategier for å trene opp hukommelsen, både korttids- og langtidshukommelsen.

Blant annet brukte arbeidet man med strategien med «kodeord» og reiserute» for å huske de 10 største landene i verden. Sjekk ut artikkelen fra Nysgjerrigper om hukommelse.

Stasjon 6 – Matematikk

Det finnes mange muligheter for matematikk i sjakken. Vi valgte å ha fokus på problemløsningsoppgaver og prealgebraoppgaver av ulik sort. I tillegg la vi tilrette for at elevene skulle lage egne prealgebraoppgaver, inspirert av oppgavene de hadde løst.

Alt i alt et artig og lærerikt prosjekt. Ta kontakt om du ønsker å vite mer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: