Design ditt eget stigespill – tverrfaglig undervisningsopplegg

Dette tverrfaglige undervisningsopplegget er laget for 3.-4. klasse og vil passe fint med de nye kompetansemålene som er underveis med Fagfornyelsen. Her er lesing, koding, kunst og håndverk, matematikk og mestring!

Vi gjennomførte dette opplegget med 3.klasse på Grinde skule, og her er en kort beskrivelse av aktivitetene.

Aktivitet 1 – Introduksjon

Stigespill er et tradisjonsrikt spill over store deler av verden, og de aller fleste norske elever har nok spilt en eller annen variant av stigespill.

En kan også bruke denne videoen og snakke om egne erfaringer.

Aktivitet 2 – Erfaring med brettspill

Brettspill er veldig populært. Noen brettspill finner du i mange hjem, mens andre kanskje er mer spesielle. Snakk om hvilke brettspill har elevene spilt? Hvilke spill var artige å spille? Hvilke var vanskelige?

Vi lot elevene finne bilder av noen brettspill på internett. De satt dem inn i et dokument/digital bok og skrev kort om dem. Lag kriterier på teksten sammen med elevene.

Aktivitet 3 – Les om brettspill

Vi fant denne flotte artikkelen hos NRK inneholder beskrivelse av 12 ulike brettspill som passer for hele familien. Elevene leste og diskuterte hva som var meninger og fakta i teksten.

https://www.nrk.no/kultur/12-brettspill-for-hele-familien-1.13974726

Aktivitet 4 – Spille stigespill

Nå holdt det. Når var det snakket mye om brettspill, men de hadde enda ikke fått trillet en terning eller spilt stigespill!! Vi har heldigvis en del stigespill på skolen så elevene fikk spille på ordentlige brett.

Om du mangler stigespill, kan du laste ned denne filen og bruke dette stigespillet.

Aktivitet 5 – Designe ditt eget stigespill

Elevene skulle nå designe sitt eget stigespill, og ble delt inn i grupper på 3-4 elever. De ble presentert for matten og bedt om å ta utgangspunkt i et spill med et gitt antall ruter(BeeBot matten). De designet og tegnet opp sitt eget stigespill på ark og brukte dette som arbeidsdokument.

NB! Siden spillet skal kunne spilles med Bluebot/beebot, er det noen begrensninger i bevegelsesmønsteret som elevene må huske på når de designer.

Vi delte ut fargelapper som skulle symbolisere «annerledes» rutene (stiger opp eller ned) og lot elevene lage sine egne regler for de ulike fargene. Lappene kunne inneholde ulike oppgaver/utfordringer, og rett/galt svar måtte håndteres. De ulike fargene kunne også kobles mot oppgavekort.

Ulike spennende tema dukket raskt opp; Badeland-, jungel- og dyrepark varianter av stigespill.

Aktivitet 6 – Presentasjon

Hver gruppe presenterte spillet sine for klassen. Viktig å begynne tidlig med presentasjoner og ufarliggjøre det å presentere for andre egne produkter.

Aktivitet 7 – Utprøving

1.klasse ble invitert inn for utprøving. 3.klasse forklarte reglene og spilte spillene sammen med dem. I tillegg ble noen av spillene også spilt ved å bruke BlueBot/BeeBot. God trening i å lage algoritmer både for 1. og 3.klassinger.

Dette er bare en kort beskrivelse. Ta kontakt om du har spørsmål eller ønsker mer informasjon.

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: