Matematikkressurser

Har gjennom årene funnet en del gode, utviklende og artige matematikkressurser (ja, matematikk skal være artig), og her kommer noen av dem. Har du noen du mener bør være med, send meg en melding. NB! Baserer meg utelukkende på gratisressurser, og ressurser som inspirerer til åpne aktiviteter, reflekterende og utforskende elever.

MatteLIST

MatteList er en relativt ny samling aktiviteter fra Matematikksenteret med «lav inngangsterskel og stor takhøyde». Lette å komme i gang med, og med store muligheter for utvikling, høy elevaktivitet og gode samtaler.

Har blant annet brukt endel kortspill fra disse sidene, samt spillet Varmluftsballong. Stor suksess.

Nettadresse: http://www.mattelist.no

Kenguru

Kenguru-oppgavene er en samling oppgaver som egner seg spesielt for problemløsning og samarbeid. I tillegg er de kjekke å bruke til diskusjoner i både mindre og større grupper. Selv om det finnes fasitsvar på alle oppgavene, er det ofte mange ulike veier til svaret.

Oppgavene finnes i tre ulike oppgavesett, Ecolier 4.-5. trinn, Benjamin 6.-8.trinn og Cadet 9.-10.trinn. Det avholdes årlig en konkurranse hvor elever og skoleklasser kan delta i Kenguru-konkurransen.

Nettadresse: https://www.matematikksenteret.no/kenguru

#Beppematik

Denne ressursen ble jeg introdusert til gjennom Udir, og er en samling ressurser fra Sverige, med det fokus at matematikk skal være gøy. Har kikket på en del opplegg og brukt noen, blant annet «Koordinatdinosaur», som var en kjempesuksess på 4.trinn.

Koordinatdinosaur

Oppleggene er godt beskrevet og mange har også en filmsnutt som forklarer hva som skal skje.

Nettadresse: https://www.matteboken.se/lektioner/kul-med-matte/beppematik

Thinking blocks

Ofte er det slik at matematikk blir enklere om vi visualiserer det vi holder på med. Thinking blocks er et slikt verktøy, der en kan bruke blokker, piler og merkelapper til å visualisere ulike matematiske problem.

Noen vil kanskje mene at det er vankelig å komme i gang med, men har opplevd at elever tar det veldig raskt og at de opplever det som veldig visuelt og forståelig.

Nettadresse: https://www.mathplayground.com/thinking_blocks_modeling_tool/index.html

SolveMe – Mobiles

Denne nettsiden inneholder en stor samling prealgebra aktiviteter som både jeg og elevene elsker. Store og små uroer bestående av ulike figurer må omgjøres til korrekte verdier. Artig og utrolig lærerikt arbeid. Elevene er neppe klar over hvor vanskelige ligninger og algebraoppgaver de egentlig løser, og det er artig å bruke oppgavene til gruppe og klasseromsdiskusjoner.

Om elevene går lei, kan de også lage egne oppgaver i systemet.

Nettadresse: http://solveme.edc.org/mobiles/

Scratch

Scratch fra MIT er verdens største system for blokkprogrammering lagt for barn og ungdom. Mange vil kanskje mene at programmering ikke har så mye med matematikk å gjøre, men min erfaringer er at en i scratch kan gjennomføre mye matematikkundervisning, spesielt innenfor emner som geometri og algebra.

Det finnes mange kurs og oppgaver som kan være både spennende og utfordrende for de aller fleste elever.

Scratch er relativt enkelt å komme i gang med og finnes på norsk.

Nettadresse: https://scratch.mit.edu

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: