Programmering av EV3 – noen alternativer

Lego Mindstorms EV3 er 4.generasjon robot fra Lego og ble lansert i 2013. De tidligere variantene er RCX(1998), NXT(2006) og NXT 2.0 (2009). Hele tiden fikk vi en utvikling av både sensorer, motorer og styringsenhet.

I dette innlegget kommer jeg til å ha fokus på alternative språk for programmering av EV3 og med tanke på endringene i First Lego League, der en åpner for bruk av annen programvare er dette spennede.

Labview er leverandøren av standardprogramvaren for Lego Mindstorms EV3. Den kan også brukes for programmering av NXT, men EV3 spesifikke sensorer og funksjoner vil selvfølgelig ikke fungere. Det brukes ikoner til programmeringen som modifiseres ved hjelp av attributter. Enkelt å komme i gang med, og mange muligheter. Sjekk ut https://espenec.wordpress.com/ev3/ for opplæring i EV3 med Labview.

Programvaren er gratis og finnes for de fleste enheter. For Windows finnes den både som app via Microsoft Store og som «fullversjon» fra Lego Education sine sider. Merk at appene har begrenset funksjonalitet i forhold til fullversjonen. Fullversjonen finnes også for MacOS. I tillegg finnes den for iPad, Android, Chromebooks og Kindle Fire.

Makecode er Microsoft sin portal for koding, og er kanskje mest kjent for koding av micro:bit og MineCraft. En kan velge om en ønsker å kode med blokker eller JavaScript. For å fungere må EV3 ha siste versjon av firmware, og den må kunne kobles til via USB-kabelen. Fungerer fint på Windows-baserte maskiner, og bør også fungere på Chromebooks og MacOS.

Les mer i dette blogginnlegget da jeg beta-testet Makecode for Mindstorms.

Scratch kom i ny versjon i januar 2019, og med denne kom også muligheten for å programmere blant annet EV3 i Scratch. Ved å velge utvidelsen for EV3 får en tilgang til en rekke blokker som er unike for EV3. Dette gir spennende muligheter for interaksjon mellom fysiske objekter som EV3 og spill og programmer på skjerm.

For at Scratch og EV3 skal kommunisere er en avhengig av et lite program, som setter opp en link mellom plattformene. Denne finnes foreløpig kun for Windows.

Sjekk ut dette blogginnlegget for mer informasjon https://espenec.wordpress.com/2018/08/02/lego-mindstorms-ev3-i-scratch-3-0-en-liten-test/

Python er et spennende og populært tekstbasert programmeringsspråk som nå også fungerer på EV3. Det at Python blir tilgjengelig for EV3 er spennende og gjør det mulig å forstå Lego sitt fokus på å flytte EV3 lenger opp i utdanningsløpet.

For å få EV3 til å fungere med Python er det en noe omfattende og krevende prosess som krever en del arbeid. Blant annet må en kjøre firmware og programmet fra en minnebrikke.

Sjekk ut denne forklaringen fra Lego. https://education.lego.com/en-us/support/mindstorms-ev3/python-for-ev3

Swift Playground er Apple sin plattform for programmering på iPad. Swift er et annerkjent programmeringsspråk som brukes mye i forbindelse med programmering av apper for iOS. I Swift Playground for iPad kan man lære å programmere Swift gjennom ulike utfordringer. I tillegg kan en velge å programmere en rekke ulike fysiske objekter i Swift, blant annet EV3.

For å komme i gang, laster en ned en ny bok til Swift Playground fra appen. Det finnes en opplæringsbok som heter Animal Resque og en arbeidsbok som heter EV3 Template.

Open Roberta er et spennende og populært open-source prosjekt som tilbyr blokkprogrammering mot en hel rekke systemer, deriblant EV3. Fordelen med blokkprogrammering er at det er lett gjenkjennelig fra andre verktøy og en rekke funksjoner og operasjoner er kanskje mer forståelig enn i Labview verktøyet. Open Roberta fungerer mye likt som Makecode og en overfører programfilene via disk.

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: