micro:bit, iPad og datalogging

Micro:bit og iPad har ikke vært verdens største suksess. Med den første versjonen av appen for iPad skulle du ha en god porsjon flaks og overdreven tålmodighet for å lykkes med. Mitt første micro:bit kurs var faktisk for en gruppe ungdommer som bare hadde iPad tilgjengelig…. Appen har etterhvert blitt bedre, og relativt stabil, om du vet hva du skal gjøre for at det skal fungere når det ikke fungerer.

I mitt forrige blogginnlegg så jeg litt på datalogging når en bruker PC, og spørsmålet blir da hvordan hvordan blir dette på iPad?

Vi kan selvfølgelig gjennomføre enkel datalogging på tradisjonell måte, der vi viser resultatene i LED-displayet, men ofte er vi jakt etter noe mer.

I den siste versjonen er det kommet en mulighet for datalogging, som jeg tenkte å kikke nærmere på. Under «Monitor and control» kommer en inn til et panel, som en kan tilpasse til eget behov. Ved Add+ for å legge til ønsket kontroll eller sensor. Av micro:bit kan velge å se LED-skjermen og kontrollere A og B knappene. I tillegg kan en velge å hente fram og monitorere sensorene som finnes på micro:bit.

For at dette skal virke må en installere et tillegg for bluetooth kommunikasjon. Dette finnes under Utvidelser/Extensions og heter rett og slett Bluetooth. For at dette skal fungere, må MakeCode fjerne utvidelsen for radio-kommunikasjon.

Det dukker opp et nytt menyvalg med blokker som heter bluetooth og gjør det mulig vise sensordata i appen. Legg inn riktig tjeneste under oppstarten, flash koden til micro:bit, gå inn i «monitor and control» modulen og start overføring av data fra micro:bit til iPad.

Eksempel 1: Jeg skal trykke på knapp A og det skal vises A i display. Deretter trykke på knapp B og det skal vises B i display. Dette skal gjøres via iPad, altså ikke på micro:bit.

Eksempel 2: Jeg skal registrere verdiene fra akselerometer, temperatur og magnetometer på micro:bit og sende til iPad som viser verdiene der og da. Både akselerometeret og magnetometeret har flere valg. Ved å velge de tre små prikkene, kan en bytte mellom hvilke krefter en ønsker å avlese eller om det er vinkelen en ønsker å avlese i monitoren.

Så hvordan kan vi hente ut disse dataene og bearbeide dem i f.eks et regneark? Tja, det er sikkert mulig ved hjelp av eksisterende kode og bruk av serieport, men jeg har funnet en annen løsning.

Appen «bitty data logger», tilgjengelig både for iOS (33 kr) og Android (41 kr) gir deg muligheten til å logge data fra micro:bit. Den tar utgangspunkt i bluetooth tillegget og koden du har skapt, og henter ut data fra de sensorene du initierer i koden. Initierer du akselerometeret kan du hente ut data fra akselerometeret.

Hvordan fungerer den så? Ved oppstart velger du under «Scan» den micro:bit du ønsker å logge data fra. Under «Options» kan du velge eksport, og jeg fant ut at «Share» kanskje var den enkleste.

Etter å ha valgt micro:bit kommer du inn i logg-delen av appen. Under «Settings» velger du hvilke sensorer, hvilke data og avlesningshyppighet du ønsker for prosjektet. Velg «Start» for å starte loggingen. Når du starter får du opp live data fra loggingen.

Når du er ferdig med loggingen, kan du hente ut resultatene under «Results» og dele til f.eks Numbers for videre arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: