Spilldesign i klasserommet – del 2

Det finnes flere verktøy å lage spill i, og noen er enklere enn andre. Her er et utvalg verktøy som jeg har testet ut.

sploder1

Sploder
URL: 
www.sploder.com
Flashbasert
Sploder er et miljø som består av flere ulike verktøy for å lage sine egne spill. Det enkleste verktøyet er Retro-Arcade designeren, som jeg har brukt mye og blant annet omtalt i blogg-innlegg tidligere. Her kan en lage «Super Mario» lignende spill, med ulike belønninger, hinder og utfordringer i tre ulike verdener. En kan opprette avhengigheter mellom objekter i spillet, noe som gir en mulighet til å lage ganske kompliserte spill.

De andre verktøyene i Sploder miljøet krever noe mer ferdigheter, men passer kanskje godt for ungdomsskoleelever. Spesielt Plattform Creator har en del spennende muligheter.

Her kan dere lese mer om Sploder prosjekter jeg har gjennomført i egen klasse: Sploder prosjekt

Gamestar Mechanics
URL: 
www.gamestarmechanic.com
Flashbasert
Gamestar Mechanics er et nytt bekjentskap for meg, men er enkelt å komme i gang med. Gjennom en Quest får en muligheten til å teste ut en rekke spill, lære om spillmekanismer og hvordan en lager spill i verktøyet. I tillegg finnes en rekke hjelpemidler for lærere tilgjengelig i systemet.

gamestar mechanic

Det er enkelt å komme i gang med på lage spill i Workshop og opplæringen i Quest er litt tidkrevende men god, med mange spillmekanismer demonstrert og forklart. Litt spillbasert læring, med andre ord.

Bloxels
URL:
edu.bloxelsbuilder.com og home.bloxelsbuilder.com
Appbasert for iOS, Android, Amazon og ChromeOS

Bloxels er et fysisk brett på 13×13, hvor en ved hjelp av brikker kan designe figurer og spillverdener, for så å importere dem til appen via kameraet hvor en gir liv til både figurer og verdener. Brettene med brikker kan kjøpes flere steder, og koster omlag 800 kr per boks, men det er mulig å lage spill uten brett og brikker. Brikkene har ulike farger, som har ulik funksjon. F.eks. er blå brikker vann, grønne brikker gress og gule brikker mynter.

Det er mulig å koble mange brett sammen, slik at en kan lage store spill. På denne måten er det også mulig for flere grupper å samarbeide om å lage spill.

Sketch Nation Create
URL:
www.sketchnation.com
Appbasert for iOS, Andriod og i nettleser(HTML5)

Sketch Nation Create er et nytt bekjentskap, som jeg skal i gang med i 3.klasse. Det er en gratis app som ved hjelp av tegninger lar barn lage og dele spill. En kan velge flere ulike sjangre(action, adventure, puzzle) og innenfor hver sjanger er det flere ulike stilarter. Videre kan en velge vanskelighetsgrad og detaljnivå.

En kan lage bakgrunner, hinder og hovedpersoner selv i tegnemodus eller en kan bruke clipart, egne bilder eller ta bilder med kameraet selv. En kan med andre ord sette personlig preg på spillene en lager. I bildet under ser du et enkelt spill jeg laget, med en Lego figur som skal unngå racerbiler.

På nettsiden finnes også tips til hvordan det kan brukes i undervisningen.

Det er selvfølgelig mulig på kode sin egne spill. Dette krever i tillegg til forståelse for spillmekanisme og designferdigheter kodeferdigheter. For barn er det spesielt to verktøy som skiller seg ut.

Scratch
URL:
scratch.mit.edu
Nettbasert og i versjon 3 tilgjengelig for alle enheter

Scratch er verdens mest brukte miljø for programmering av spill og animasjoner blant barn og unge. Kodingen baserer seg på blokker, som kobles til bakgrunner og objektene som en bruker. Scratch er enkelt å komme i gang med og har store muligheter. Det finnes både veileder i programmet og mange ferdige prosjekter som en kan ta utgangspunkt i og modifisere eller søke inspirasjon i. 

Nytt i versjon 3 er at det fungerer på alle enheter, har et utvidet galleri både av figurer og bakgrunner og kan i tillegg kobles til blant annet Micro:bit, Lego Mindstorms EV3 og Lego WeDo. Dette gir mange nye muligheter.

Vil anbefale å begynne med noen av spilloppleggene som ligger på Kidsakoder og så arbeide seg videre herfra.

Kudo
URL:
www.kodugamelab.com
Program som må installeres på Windows maskiner

Kodu Gamelab er et gratis programmeringsmiljø for Windows maskiner som blant annet kan brukes til animasjoner og spill. Det er enkelt å komme i gang med designbiten, men krever noe mer ferdigheter når det gjelder kodebiten. Det finnes mange gode opplæringsressurser på nettet, også på norsk. Kanskje ikke veldig moderne, men det er lett å bygge flotte og spennende verdener.

Kodu er veldig godt egnet til å bruke som en del av norskfaget, der en først lager en historie som en siden lager et spill tid.

Tester ut flere verktøy akkurat nå, og de vil komme som en del 3 av denne bloggposten.

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: