Spilldesign i klasserommet

Jeg har tidligere både skrevet og snakket om prosjekter med spilldesign jeg har prøvd ut i klasserommet mitt de siste årene. Prosjektene har alltid begynt i det små med et begrenset antall timer som utgangspunkt, men en tverrfaglig tankegang med norsk og kunst og håndverk i bunn har gitt en del timer til rådighet.

Prosjektene har alltid vært populære blant elevene, og dette til tross for at vi noen ganger har brukt veldig enkle verktøy.

Metodikken i arbeidet er ganske viktig for at resultat skal bli bra. Det nytter ikke å bare sette elevene i gang med å lage et spill uten at en del grunnleggende elementer er på plass.

Her er noen tips for hvordan dere kan arbeide med spill i en klasse.

Historien – la elevene skrive en historie som utgangspunkt for spillet. Trenger ikke være en lang historie, men stikkordene person, sted og problem/konflikt bør være en del av historien.

Oppgaver – spillet må inneholde oppgaver og hindringer slik at spillet blir mer interessant. Vanskelighetsgraden bør øke etterhvert som en beveger seg inn i spillet.

Inspirasjon – la elevene spille noen spill i verktøyet som er valgt, slik at de ser hva som mulig og ikke mulig.

Storyline – la elevene tegne en storyline av spillet sitt før de setter i gang med å lage spillet. Den bør inneholde oppgaver og hindringer slik at en for en oversikt over dem før en begynner med designet.

Storyline

Opplæring – elevene trenger grunnleggende ferdigheter i verktøyet, skal de klare å ha utbytte av prosjektet. Noen verktøy krever kodeferdigheter, mens andre ikke krever mye utover logikk- og designferdigheter.

Prototyping og test – begynn å bygge spillet i verktøyet. Ha fokus på et område og objekt av gangen. Å tenke på alt samtidig fungerer rett og slett ikke. Det krever mye testing og endringer underveis for å få et godt produkt. Et godt tips er å la elever teste hverandres spill underveis.

Spillmekanikk – for eldre elever kan det være nyttig å arbeide med spillmekanikk og hvordan spillets egenskaper påvirker mennesket. En forståelse av forholdet mellom sjanser og strategi, utvikling av vanskelighetsgrad og forholdet mellom oppgaver, hindringer og belønninger kan være med på å bedre spilldesignet.

Logging – la elevene skrive logg underveis. La dem beskrive arbeidet og samtidig reflektere over det de gjør. Hva har vært vanskelig, hva har fungert bra? Hva har overrasket deg? Hva ser du fram til?

Publisering – et viktig element når elever skriver, er at det bør finnes en mottaker. Slik er det også når det gjelder spilldesign. Det er mye gøyere om det finnes noen andre som kan spille spillene! La elevene i klassen spille hverandres spill. La foreldrene teste dem ut (veldig populært!!) og om mulig, publiser spillene slik at spillere fra hele verden kan prøve dem ut!

I neste blogginnlegg skal jeg presentere noen verktøy som kan brukes til spilldesign i klasserommet. https://espenec.wordpress.com/2019/01/15/spilldesign-i-klasserommet-del-2/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: