Musikkinstrumenter med MakeyMakey og Scratch

Siden jeg først hadde tilgang på noen sett med MakeyMakey, fant jeg ut at jeg måtte gjøre noe mer enn bare å lage spillkontrollere. Med litt ledig tid på timeplanen denne uken, kjørte jeg i gang et nytt prosjekt; lage musikkinstrumenter i MakeyMakey og kode lydene i Scratch.

Etter å ha presentert oppgaven, delte jeg elevene inn i grupper på fire. Hver gruppe fikk utlevert en pose med ulike gjenstander som de skulle lage instrumentet sitt av. I tillegg fikk de tildelt et instrument, som de låte som. Gjenstandene varierte voldsomt; kiwi, bestikk, aluminiumsfolie, Lego, krokodiller og PlayDoh. Ikke alle gjenstandene er typiske ledere, og noen krever tilpasninger før de fungerer skikkelig.

fløyte_kode2Først skulle gruppene innad bli enige om designen, og presentere en skisse på papir før de begynte å bygge. Etterhvert begynte de også å kode i Scratch for å få dette til å låte som det tildelte instrumentet. Koden i Scratch knyttes til registrerte taster eller funksjoner som registreres via MakeyMakey kontrolleren. En kan både avspille toner som ulike instrumenter, forhåndsdefinert i Scratch, eller bruke det ferdig definerte trommesettet som består av en rekke trommelyder.

Vi oppdaget underveis at noen av prosjektene var  vanskeligere enn andre. Et steel-drum sett av kiwi, var enklere å lage enn en gitar bygget av PlayDoh. Blokkfløyte av krokodiller er heller ikke det enkleste, når man har et høyt ønske om å lage en versjon som er veldig lik en fløyte. Lego er ikke strømførende, men en elev fant raskt ut at litt kobbertråd rundt klossen løste problemet.

 

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Underveis dokumenterte elevene arbeidet og løsningen sin, og tilslutt skulle de vise at instrumentet fungerte ved å spille en melodi på det. Selv om ikke alle instrumentene ble helt ferdig (vi får sette av litt tid i neste uke), så var ideene og løsningene fullt gjennomførbare.

Prosjektet var god trening i typiske «21st century skills» som samarbeid, kommunikasjon, problemløsning og kritisk tenkning. Det oppstår mange uforusette situasjoner i et slikt prosjekt, som krever gode ideer for å bli løst. F.eks er en kiwi full av saft, slik at å arbeide med dem i en form førte til at saften samlet seg, og alt av saft og kiwi ble en eneste stor leder. Krokodillene hadde motsatt problem. I solskinnet der gruppen arbeidet, tørket enkelte av krokodillene ut og ble veldig dårlige ledere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: