Prealgebra – viktig arbeid i klasserommet

Prealgebra er et spennende emne innen matematikken, som kanskje ikke alltid blir prioritert nok i matematikktimene. Prealgebra er i utgangspunktet helt vanlig matematikk med fokus på de fire regneartene, men bør benyttes på en måte som utfordrer elevenes tankesett. Likninger og åpne oppgaver er eksempler på slike oppgaver, der en benytter de fire regneartene til langt mer utfordrende oppgaver.

prealgebra0

Den siste tiden har det også dukket opp mange artige visuelle prealgebraoppgaver som utfordrer elevene på en annen måte enn de typiske oppgavene vi finner i bøkene.

prealgebra

Disse oppgavene er ganske enkle å lage i f.eks Powerpoint, men det finnes også mange tilgjengelige på internett. Et søk på «pre algebra puzzles» gir mange eksempler. Blant annet fant jeg denne «uroen». En oppgavetype elevene mine elsker. I utgangspunktet er dette en ligning med tre ukjente, og de ble ganske import da jeg visste dem med tall og bokstaver hva de egentlig hadde løst.

vekt2
Uro bestående av tre ukjente, hentet fra http://ttalgebra.edc.org/puzzles

Jeg har personlig brukt nettsiden http://ttalgebra.edc.org/ for inspirasjon og oppgaver. Jeg begynner en time eller to i uken med et par slike oppgaver, og lar elevene ofte arbeide sammen i par eller forklare hverandre hvordan de kommer fram til svaret. I begynnelsen var disse oppgavene skremmende, men nå er de bare spennende og utfordrende.

Spesielt artig er samarbeidsoppgavene hvor 3 eller flere er avhengige av hverandre for å få løst oppgaven. De har ulike ark, og må løse litt og litt på hvert ark, og deretter dele med de andre for å komme i mål. Sjekk ut en eksempeloppgave her

På http://solveme.edc.org/ kan en spille flere slike oppgaver, eller lage slike oppgaver selv. De begynner helt enkelt, og blir vanskeligere etter hvert.

puzzles
Uro, med to ukjente hentet fra http://solveme.edc.org/Mobiles.html

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: