Godt nyttår – en kjapp oppsummering av 2015

2015 går mot slutten, og et nytt år står for døren. 2015 var et år fullt av begivenheter på mange arenaer. Fra de flott og intime i klasserommet til de store blant tusenvis av interessante mennesker i andre land. Det begynte som mange tidligere år med en flott uke i London sammen med mange likesinnede fra NPED under BETT. Mange spennende møter, kurs og skolebesøk i tillegg til selve messen. I 2016 skal jeg ikke til BETT, og kjenner at jeg kommer til å savne det.

I februar var jeg i Oslo og besøkte Jørund, Vibeke og Kristine på Senter for IKT i utdanningen. Vi hadde en artig dag der jeg snakket litt om det vi holder på med på Grinde, og vi diskuterte videre hvordan blant annet droner og VR-briller kan brukes i undervisningen. Like barn leker best…. Jeg fikk låne VR-briller til Wall-E prosjektet på Grinde, og dette var en kjempesuksess.

På Grinde avsluttet vi E-twinningprosjektet om spill sammen med Skolen ved Søerne i Danmark. Vi brukte spillplattformen Sploder for å se hva elever kan lære av å lage spill. Kjempeartig og lærerikt prosjekt, som jeg gjennomfører i ny klasse i år.

DSC_0106 (Medium)I mars avsluttet vi Wall-E prosjektet ved Grinde. Vi tok utgangspunkt i filmen Wall-E og koblet på spillet, gikk videre med romfart og verdensrommet, Lego-Mindstormsroboter og miljøvern. Kanskje noe av det artigste jeg noensinne har holdt på med i et klasserom. Temabasert undervisning på sitt beste. Les mer om Wall-E her og her

 

April ble en hektisk måned, der jeg først var på Its Learning brukerseminar og snakket om hvordan vi kan bruke spill som inspirasjon for skriving. Mye folk og mange positive tilbakemeldinger. Its Learning laget et lengre intervju i etterkant og artikkelen er publisert på flere språk.

I april reiste jeg også til St.Louis,MI, da min datter skulle delta på First Lego League World Festival med FLL laget Nonstop fra Tysvær. En fantastik opplevelse der vi i tillegg til å delta i First Lego League konkurransen, fikk oppleve First Tech Challenge og First Robotics for eldre ungdommer. Se bilder fra turen vår her.

Høsten har vært travel. Jeg begynte å studere matematikk ved Høgskolen i Bergen, og har kun jobbet 60% denne høsten. Skulle tro en fikk tid til mye annet i denne tiden, men langt fra så mye som en skulle ønske….. Jeg fikk på plass en timeplan som ga meg muligheter til å ha en time koding hver uke i 7.klasse. Dette har så langt vært en kjempesuksess, så får vi ta en evaluering når vi kommer til sommeren. Jeg laget en årsplan for faget.

Jeg laget ferdig førsteutkastet til en opplæringsbok i Lego Mindstorms EV3 og planen har lenge vært at jeg skulle legge til nye kapitler titt og ofte. Har enda ikke hatt tid til å lage flere kapitler, men vi får seg hva som skjer videre….

I september hadde jeg heldagskurs i programmering for lærere under Haugalandsløftet. En travel, men fantastisk spennende dag der jeg håper jeg fikk gitt en positiv vinkling på mye av det jeg ivrer for.

Foto: Morten Fahlvik
Foto: Morten Fahlvik

I oktober deltok jeg på Senter for IKT i utdanningen sin Spill og kodekonferanse i Bergen. Jeg var invitert til å holde en sesjon med fokus på bruk av Sploder i undervisningen. Tok utgangspunkt i Etwinning prosjektet vårt og håper jeg lykkes i å skape interesse for hvordan dette kan brukes i undervisningen. Konferansen kan ikke annet enn kalles en suksess. Var flere ganger jeg skulle ønske jeg kunne klone meg selv for å få med meg alle sesjonene.

I november fikk jeg besøk av en forsker fra Høgskolen i Bergen, som ønsket å se på hvordan vi brukte koding i klasserommet og hvilke effekter Scratch kan ha, da spesielt med tanke på matematikk. Jeg har arbeidet videre med dette og prøvd å oppsummere effektene av programmering som fag denne høsten.

Et travelt, men utrolig spennende og innholdsrikt år er ferdig. Håper 2016 blir like spennende og læringsrikt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: