Spill og koding i skolen 2015 – dag 2

Dag to av konferansen hadde samme «problem» som dag 1. Mange fantastiske forelesninger og workshops som kolliderte med hverandre. Dermed måtte jeg også i dag, prioritere knallhardt….

Ian LivingstoneDagen begynte med Ian Livingstone, kjent som forfatter og mannen bak Games Workshop. Han snakket mye om sin bakgrunn som forfatter av bøker og rollespill, og kom blant annet inn på at rollespillbøkene hadde en form for analog hypertekst. Brukeren måtte på bakgrunn av sine valg underveis i boken, bla både hit og dit for å sammenheng i historien. Bøker som forresten skapte mye bråk, der folk kunne fortelle om flygende unger og en prest som lenket seg til togskinnene i ren protest.

Ian Livingstone la vekt at det å spille er godt for mennesket. Det er sosialt, det er en kunstform, en driver med problemløsning, en løse oppgaver og får umiddelbart svar, gjennomfører simuleringer, trener og utviser kreativitet. Spill er trening for hjernen.

Spill er en gigantisk industri, men de færreste har en aning om hvor stor den egentlig er. Dagens barn og unge er de som i løpet av den kommende generasjonen skal føre verden videre. Hvilke yrker framtiden vil ha, er det ikke mange som aner, men vi må gi ungene muligheten til å delta i denne verden.

Skolene i England har ved hjelp av Ian Livingstones og hans medsammensvorne fått «Computer Science» inn som fag. Et fag som favner mye bredere enn både spill og koding. Hva får vi til i Norge?

Jeg skulle i ilden etter Ian Livingstone og min workshop om spilldesign og det å skape spill i Sploder, presenterer jeg i et annet blogginnlegg.

Etter lunsj snakket Roger Antonsen fra Universitet i Oslo om skaperbevegelsen, og dens møte med skolen. For å forstå skaperbevegelsen, dro han fram konkrete eksempler som 3D printing, Arduino og dronebygging. Han snakket også om Oslo Maker Faire, en festival for å feire det å lage og skape nye ting, kreativitet og skaperglede.

Maker Space er et sted for de som ønsker å skape noe. Det er et sted med mye verktøy, et laboratorium for eksperimentell informatikk. Meningen er at en skal bli inspirert, og kanskje få en annen innfallsvinkel til fag. I Norge har vi om lag 20 MakerSpace miljøer.

I skolen ser en for seg at koding i form av Scratch, Arduino og Processing kan være en del av det å skape. Av mer hands-on elementer som kan være interessante for skolen er selvfølgelig 3D printere, men også MakeyMakey og Strawbees vil kunne brukes. Dette er relativt billige produkter som mange har råd til.

I MakerSpace miljøet er det en sterk kultur for skaperglede. Denne kulturen er veldig åpen med få regler, der eksperimentering og lek er viktig. En deler det en kommer fram til og har fokus på overførbare erfaringer til den virkelige verden.  For mange er dette den første erfaringen med forskning og vitenskap.

Den siste fellespresentasjonen var med Sten Ludvigsen fra Universitet i Oslo, og leder for utvalget som har kommet sterke anbefalinger rundt norsk skole i framtiden.

Utvalget har sett på sentrale kompetanser for framtiden som de mener er viktige; fagspesifikke kompetanser, kompetanse om å lære, kompetanse om å utforske og skape, kommunikasjonskompetanse og kompetanse i å samhandle og delta.

De mener dagens grunnleggende ferdigheter må omskrives, da elevene ikke er ferdige med det metakognitive slik dagens læreplan skisserer. Framtidens skole må ha større fokus på dybdelæring i alle fag.

Koding passer inn i Ludvigsen-utvalget sin tankegang, mens spill derimot var han klart kritisk til. Spillmekanikken med tid og poeng, kan helt klart ta vekk fokus fra den kognitive tenkningen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: