Spill og koding i skolen 2015 – dag 1

Noen ganger sitter du med den irriterende følelsen at konferanseprogrammet er irriterende bra. Så irriterende bra at du burde kunnet klonet deg selv flere ganger for å kunne få med deg alle interessante parallellsesjoner…

Konferansen ble innledet av Trond Ingebretsen, direktør ved Senter for IKT i utdanningen. Blant så mange andre kom han inn på viktigheten av 21st century skills, og viktigheten av både spill og koding som en del av framtidens undervisning. Koding for å styrke realfagskompetansen og for å kunne forstå teknologien i det samfunnet vi lever i. Spill til å inspirere, og som et godt utgangspunkt for diskusjon og refleksjon.

James Paul GeeFørste keynote speaker var dr James Paul Gee, fra Arizone State University, som innledet med å sette fokus på alle de store selskapene som investerer store penger for å komme inn på utdanningsmarkedet. Et marked som er preget av to fraksjoner; de som ønsker et paradigmeskifte der spillteknologien er en sentral faktor, og de som mener den nye teknologien vil få skolen til å gå under.

Mange av de store spillene, er ikke gode utgangspunkt for spill. Gode spill er når problemene som skal løses og mekanikken i spillene henger godt sammen. Gode spill blir utviklet av genier, og der er derfor sjelden akademikere lager gode spill.

Mens skolen er opptatt av elevene skal lære fakta, er en i spillene opptatt av løse problemer. Disse problemene må være av en slik art(tydelige) at elevene feiler, men prøver igjen. Når de så klarer å løse problemet og kommer videre til neste nivå, må de kunne reorganisere kunnskapen og ferdighetene de tok meg seg fra tidligere opplevelser.

Han la også vekt på at spillet i seg selv ikke er det viktigste, men aktivitetene vi velge å gjøre sammen med spillet.

Etter lunsj oppstod det store problemet med parallellsesjoner, der en hadde lunsj til å gjøre flere ting samtidig 🙂 Jeg valgte å høre Anders Fossen Trøen og Steffen Karlsen demonstrere Minecraft Edu, men kunne like gjerne valgt dronebygging og robotprogrammering….

MinecraftEdu er en tilpasset versjon av Minecraft, der en kan kontrollere brukerne og miljøene på en litt annen måte enn i en standard Minecraft verden. Ved Brundalen skole har de brukt Minecraft i flere ulike prosjekter, der de blant annet har laget drømmehuset sitt, kopiert store byggverk og skolen sin.

Sesjonen var mye hands-on der en prøve seg fram og bygge egne byggverk eller prøve seg i programmeringstillegget til Minecraft, kalt ComputerCraft. Høy stemning og mye latter, da mange uerfarne Minecraftere skulle i gang.

Etter lunsj var det nok en økt med parallellsesjoner, og jeg valgte å høre hva Rothaugen skole hadde og si om spill på nettbrett i undervisningen. Deler av sesjonen var det elever ved Rothaugen som hadde, og de snakket litt om det internasjonale samarbeidet de hadde med en skole i Sør-Korea i forbindelse med spillet Civilization V. Terje Pedersen og Anne Marie Selstø snakket videre om hvordan de har brukt Monument Valley, Valiant Hearts og Spleiselaget Byen for å skape inspirasjon, men også for å finne nye innfallsvinkler til kjente tema.

Tirsdagen ble avsluttet med James Portnow, spilldesigner og mannen bak fenomenet Extra Credits på Youtube der han snakker om suksessfull spilldesign. Han involverer seg mye i skolen, og ser problemet med å få ungene til å yte, når fristelsene til å gjøre andre, mer spennende ting omgir ungene hele tiden. Portnow snakket mye om de grunnleggende prinsippene rundt spill, med rask og direkte respons, og at spillene utvikler litt etter litt med både oppturer og nedturer på vei mot toppen. Balansen mellom utfordringer og ferdigheter er avgjørende om spillerne skal holde ut og ikke gå lei av kjedsomhet eller gi opp.

Også Portnow trakk fram 21st century skills, og snakket om kritisk tenkning, kommunikasjon, samarbeid og kreativitet. Ferdigheter som en trenger dersom en ønsker å lykkes med f.eks. Minecraft, Heartstone eller Portal.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: