Påskespill i Scratch

Sitter på hjemmeskole og pønsker ut nye oppgaver i Scratch, og kom på at kanskje det er mulig å lage et påskespill i Scratch basert på en mal for spill jeg laget for noen år siden. Dette spillet er veldig enkelt og kan enkelt tilpasses ulike scenarier og tema. I tillegg er det lett å endre og gjøre både lettere og vanskeligere.

Krav til spillet
– en figur skal kunne bevege seg mot høyre og venstre
– gjenstander skal klones og falle fra himmelen mot figuren
– figuren skal fange gjenstandene som faller og få poeng
– en klokke skal telle ned fra 30 til 0

Steg 1 – Design
La oss finne en figur som skal bevege seg fram og tilbake. En bakgrunn som passer til situasjonen, samt noe som kan brukes som påskeegg. Jeg har valgt en skogbakgrunn, en kanin(skulle være påskehare…) og en beachball (påskeegg).

Jeg har endret formen på badeballen slik at det ligner mer på et egg. Det gjorde jeg på fanen Drakter. For at kaninen skal kunne bevege seg «naturlig» til begge sider, laget jeg også en kopi av den ene drakten og speilvendte den. Da ser det litt mer naturlig ut når den endrer vei.

Steg 2 – Bevege påskeharen
Påskeharen skal bevege seg fra side til side og prøve å fange de fallende påskeeggene. Til dette bruker vi piltastene.

Rabbit-a og rabbit-a2 er de forskjellige draktene som peker hver sin vei. Om du har gitt den en annet navn, bruk dette.

Steg 3 – Få eggene til å falle
Vi skal nå få eggene til å falle fra himmelen og ned om kaninen. Til å gjøre dette sier vi at vi endrer posisjonen til y med -2 for hver gang koden kjøres. Dette legger vi inn i en løkke, som kjøres helt til egget når bunnen av skjermen. Ønsker du at egget skal falle raskere økes bare verdien y skal endres med.

Steg 4 – Få egget til å dukke opp på tilfeldige steder
Det er jo ikke spennende at egget kommer på samme sted hver gang. La oss legge inn litt tilfeldighet på hvor egget dukker opp. Vi bruker et punkt mellom -220 (ute til venstre) og 220 (ute til høyre), men fast høyde.

Legger også til kode slik at egget vises når det blir plassert, og forsvinner når det treffer bunnen.

Steg 5 – Lage mange egg
Et egg er ikke spesielt spennende. Vi må ha mange egg. Vi bruker da kloningsmuligheten for å lage mange egg. Eggene skal begynne å falle når spillet starter, vi kobler det til hendelsen «Når flagg klikkes». For at det skal være litt avstand mellom eggene, legger vi inn en vent blokk. Denne kan endres ved behov.

Når klonen har falt til bunnen, sletter jeg klonen. Trenger ikke fylle bunnen opp med usynlige, skjulte egg.

Steg 6 – Fjerne egg som påskeharen fanger
Om påskeharen klarer å fange et egg, må vi nesten fjerne det egget. Vi legger inn en test som sjekker på om egget berører påskeharen/kaninen. Skjer det, sletter vi klonen.


Steg 7 – legge til poeng
Ingen spill uten poeng. Vi må legge til en poengberegning. Til dette trenger vi en variabel, så vi lager en variabel vi kaller poeng. Viktig at denne vises, slik at spilleren ser antall poeng.

Denne må vi nullstille når vi starter spillet. Denne koden kan legges både på egget og påskeharen. Det kan være lurt å legge denne på haren, i tilfelle du velger å utvide spillet.

Deretter må vi gi poeng hver gang haren klarer å berøre egget.

Steg 8 – lage en klokke
Nå har vi fått på plass poeng i spillet, men vi må legge til en klokke som teller ned slik at spillet ikke går for alltid. Til dette trenger vi en variabel som vi kan kalle tid. Denne kan også vises.

Den setter vi til f.eks 30 sekunder og så lar vi den telle ned. Husk å legge inn vente-blokken slik at den teller ned rolig, sekund for sekund i en løkke. Når den er kommet til null, stopper den alle skript i programmet.

Utfordringer
Dette er et veldig enkelt spill, men som enkelt utvides. Her er noen forslag til utvidelser.

  • lag flere typer egg. Noen gir plusspoeng, andre gir minuspoeng
  • la eggene falle fortere jo lenger ut i spillet du kommer
  • lag flere levels, som blir vanskeligere og vanskeligere
  • legg inn liv, så om det er tre egg påskeharen ikke klarer å fange stopper spillet

En ferdig variant av spillet er tilgjengelig fra https://scratch.mit.edu/projects/505769916

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: