Morsom naturfag i fjæra

Livet i fjæra er et av emnene vi er innom i naturfag i 7.klasse. Ekskursjoner til et område med rikt dyre- og planteliv er en naturlig og levende del av opplegget. Elevene vasser rundt i strandsonen og plukker opp og artbestemmer tang og tare, ser etter krabber og andre småkryp. Spennende og nyttig lek, der høyden på støvlene sjelden står i sammenheng med mengden vann inni…..

En del av småkrypene i strandsonen er vanskelig å få øye på, og mange av elevene er sjelden klar over at artsprøvene av tang og tare de tar med seg i medbrakte isbokser inneholder mange spennende småkryp som er vanskelig å få øye på uten hjelpemidler.

Vi har gått til anskaffelse av et digitalt mikroskop av typen Smartscope fra NIT som vi er veldig godt fornøyd med. Opptil 200 ganger forstørrelse hjelper godt på i jakten etter tanglopper, havedderkopper, kreps og krill. I tillegg blir det spennende å se mer nøye på detaljene til rur, albueskjell, krabber, tang og tare, og andre vekster og dyr vi finner på vår vei.

Mikroskopet og medfølgende programvare gir muligheten til å ta stillbilder, video og time-lapse med høy oppløsning, som elevene kan bruke i videre arbeid.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

En annen morsom aktivitet vi prøvde oss med var å ta undervannsfilm. Vi snakket om hvordan det så ut på havbunnen, og hva som fantes på dypet der vi ikke hadde muligheten til å se. Ble tipset om å senke ned et Go-Pro kamera som fungerer ned til 30 muh, men tenkte at jeg ikke var helt villig til å ofre mitt eget eller en elevs kamera til akkurat dette.

Kjøpte derfor det billigste vanntette kameraet jeg kom over, et Roxcore actionkamera fra Kjell&Co til 300kr. Kameraet filmer med 720p, tar stillbilder på 5 mp, og det er vanntett ned til 30 meter. Kameraet er veldig lett, og tester i en bøtte viste at kameraet fløt opp når vi prøvde å senke det. Altså er en form for søkke nødvendig dersom en ønsker å senke det ned, uten å være med selv.

Vi konstruerte derfor en beholder i Tinkercad som ga oss muligheten til å feste både søkke og sen, samt stabilisere kameraet. Etter noe forsøk endte vi opp med en design som fungerte under enkel testing i en bøtte på badet.

krybbe

250g søkke i bunnen noen ekstra hull i toppen til sen, ga oss en stabil og funksjonell kamerarigg.

Siden vi ikke hadde tilgang på båt denne gangen, senket vi den fra kaien på Utsira og ned på 5-6 meters dyp for å se hva vi fant der. Og overraskelsen ble stor da vi kikket gjennom filmene etterpå. Filmen var av mer enn godkjent kvalitet og lysstyrken var overraskende god. Vi hadde opptil flere meters sikt og gode detaljer. Og jeg som var redd jeg måtte sette på en lommelykt på kamerariggen for at vi skulle se noe som helst.

Her er et lite utdrag fra en av filmene vi tok.

Om det skulle være noe jeg ville endret på, så var det to sen i kameraet slik at jeg kunne styre bevegelsene bedre selv og åpen bakregg i riggen slik at jeg kunne se skjermen og opptaket uten å måtte ta kameraet ut av riggen.

Har du spørsmål, ta kontakt.

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: