Micro:bit i Scratch 3.0 – en liten test

Scratch 3.0 har vært tilgjengelig for test en god stund, og i sommer ble også språkpakkene lagt på plass slik at en kan se hvordan det vil se ut på blant annet norsk. nyhetene i Scratch 3.0 finnes nytt grensesnitt, bort med flash og inn med plattformuavhengighet og mulighetene for å kode andre objekter som blant annet Micro:bit i Scratch.

For at Micro:bit skal kunne fungere i Scratch 3.0 er det en del småting som må være tilstede.

  1. Bluetooth — Scratch overfører dataene øyeblikkelig til micro:bit via bluetooth, så maskinen du skal gjøre det på må ha fungerende bluetooth som er slått på… (derfor jeg ikke fikk det til å fungere på min stasjonære….).
  2. Scratch Link —  Deretter må en laste ned en Scratch-link herfra, pakke ut og installere. Dette er et lite program som kjøres hele tiden, og holder styr på hvilke micro:bit som er koblet til. NB! Finnes foreløpig kun for Windows og er ikke godkjent av Microsoft slik at en må overstyre Windows sitt ønske om å IKKE installere tillegget.
  3. Koble deretter til micro:bit til datamaskinen med en USB kabel.
  4. HEX-fil – For at Scratch skal kunne kommunisere med micro:bit må du laste ned og installere en egen HEX-fil som sørger for at de kommuniserer sammen og at programmene blir overført direkte. Denne laster du ned herfra. Husk å pakke ut filen, den er nemlig zippet (selv om det ikke ser slik ut…), og overfør til micro:bit ved å kopiere den.

Mer informasjon og hjelp finner du på hjelpesiden.

microbit scratch oppsett1

Nå er vi nesten klare til å programmere. Vi åpner nettsiden for Scratch 3.0 og velger å legge til tillegget for Microbit nederst til venstre.

Dette åpner en oversikt over tillegg for Scratch. Her vil en blant annet finne tillegg med blokker for tegning og lyd, samt nye tillegg for å bruke kamera, Google Translate, Micro:bit, Lego Mindstorms EV3 og Lego WeDo 2.0.

Velg tillegget for Micro:bit for å legge til blokker som er spesifikke for Micro:bit samt starte prosessen med å koble opp Micro:bit til Scratch.

Når du har valgt tillegget søker Scratch etter tilkoblede Micro:bit ved hjelp av Scratch Link. Micro:bit trenger ikke være koblet til med USB kabel, men må da ha egen batteripakke. Den lister opp tilgjengelige Micro:bit og en kan velge den en ønsker å koble seg til. Navnet på din Micro:bit vises på LED-displayet.

microbit scratch connect

microbit-scratch-kodeblokker.png

Velg din Micro:bit og du blir sendt tilbake til Scratch lerretet og er klar til å programmere.

Det er ikke veldig mange brikker tilgjengelig i Scratch, men husk at de kan brukes sammen med andre blokker i Scratch.

Dermed har vi muligheten til blant annet å kjøre kode som kun er avhengig av Micro:bit, f.eks blinkende hjerte, Eight ball osv eller kjøre kode der Micro:bit fungerer som f.eks en input til spill eller programmer i Scratch.

Mulighetene er mange og det blir spennende å se hvilke prosjekter som dukker opp, og om det dukker opp flere blokker etterhvert.

 

Her er noen eksempler på kode. Eksempel 1 er blinkende hjerte som kjøres 10 ganger når jeg trykker på knapp A.

microbit scratch kode1

Eksempel 2 spiller av en lyd hvert sekund etter at jeg trykker på knapp A, og henter lydens tonehøyde fra vinkelen Micro:bit holdes i. Vanvittig irriterende….

microbit scratch kode3

Det jeg ser nå, er at den husker tidligere kode, slik at siste hjertet fortsatt vises, dersom en ikke starter et nytt prosjekt.

Eksempel 3 er begynnelsen på Scratch spillet Flaksefugl. Istedenfor å registrere trykke på mellomromstasten, begynner fuglen å stige når jeg rister på Micro:bit.

microbit scratch kode4

Foreløpig dom: Litt mye styr når en skal komme i gang. Derfra og ut er det veldig lovende!

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: