Snart nytt år, en oppsummering av det gamle….

Det nærmer seg slutten av 2014, og dermed også starten på 2015. 2014 har vært et spennende år, med mange interessante og nye opplevelser. Vil prøve å oppsummere året som gikk og se litt nærmere på året som kommer. Allerede begynner det å dukke opp noen spennende avtaler og prosjekter for 2015.

First Lego League
FLL World Class2014 begynte og sluttet med First Lego League, og våren 2015 kommer også til å bli preget av det. Nonstop, som jeg har vært veileder for ble invitert til den Åpen Europeiske First Lego League finalen i Pamplona i slutten av mai 2014. En stor opplevelse for både barn og unge. I høst vant de den lokale finalen i Haugesund, før de vant teknologiprisen og 2.plass i robotkonkurransen i den skandinaviske finalen i København. Dette resulterte i en invitasjon til World Festival i St.Louis i april 2015. En fantastisk prestasjon, og en enorm erfaring for de unge guttene og jentene på laget. Synd ikke flere skoler deltar i denne konkurranseformen som gir mye læring på en annerledes måte en lærebøker og lærerstyrte aktiviteter.

Jeg har avansert fra å være veileder til å bli en del av arrangementet i Haugesund, og debuterte som dommer i den skandinaviske finalen i København. Spennende og veldig lærerikt.

Jobb
I 2014 har jeg delt stillingen min mellom IKT veileder i Tysvær kommune og lærer ved Grinde skule. Fra 1.januar blir det kun jobb som lærer ved Grinde skule. IKT veileder jobben ble mye administasjon, og lite veiledning og pedagogisk arbeid. Derfor valgte jeg å gå tilbake til klasserommet, og har fått rom på timeplanen min til å drive pedagogisk nybrottsarbeid. Har allerede hatt mange spennende prosjekter på Grinde denne høsten, og ser fram til å prøve ut nye ting og videreutvikle mye av det vi allerede har hatt fokus på. Stikkord: – spill, koding, animasjoner ++

Koding
julekortI tillegg til å drifte Teknolaben ved Frakkagjerd Barneskole, har jeg deltatt i en rekke forsøk med koding på timeplanen på Grinde. Etter å deltatt på eTwinning seminar i Tallinn med fokus på koding i klasserommet har jeg hatt spillkoding i Sploder med 7.klasse, koding på iPads med 1.klasse, kodetime med lærerne og deretter kodetime i alle klasser og tilslutt koding av julekort på juleverksted. Etter nyttår skal vi fortsette å kode litt og samtidig prøve å få inn koding som fast aktivitet på 5.-7.klasse.

Jeg har også vært så heldig å bli invitert inn i Lær Kidsa Koding – nettverket, og ble invitert til å holde foredrag på deres lærerkonferanse i Oslo 21.november. Til tross for litt skuffende oppmøte, var det en spennende og lærerik opplevelse. Har knyttet mange nye kontakter og fått mange nye ideer på hvordan koding kan bli brukt i klasserommet.

Spill
I høst testet vi ut om enkle spill kan bli brukt som inspirasjon for skriving av fortellinger på 4.trinn. Vi brukte Temple Run, og dette ble en stor suksess. I vinter skal vi teste ut et utvidet opplegg på flere trinn, i tillegg til at vi skal teste ut flere tverrfaglige opplegg basert på ulike spill. Ellers har enkle spilltjenester som Quizlet og Kahoot blitt tatt i bruk på flere trinn.

I 7.klasse har vi jobbet sammen med en danske skole for å lage spill i Sploder, et nettbasert rammeverk der en enkelt kan lage sine egne arkadebaserte spill. Mye nyttig læring i lage sine egne spill!

Blended learning
I engelskundervisningen med 7.klasse prøver vi oss litt på Blended learning. Prøver å «utvide» klasserommet ved å benytte ulike digitale tjenester som enkelt kan inkluderes i Its Learning. Høsten har vært mye prøving å feiling, men føler at vi nærmer oss. Kommer til å bruke mye tid for å komme videre her.

MOOC
Denne høsten har jeg prøvd å følge noen MOOCer. Det begynte med Arne Krokans Smart Læring, som startet i tidlig i høst. Fulgte progresjonen ganske greit, men valgte å ikke gå opp til eksamen da jeg ikke følte at utbyttet var stort nok og tiden rett og slett ikke strakk til. Denne MOOCen blir kanskje i overkant teoretisk og ikke så konkret at den vanlige lærer i klasserommet vil strømme til den.

I tillegg tok jeg to MOOCer via European Schoolnet, How to teach computing og Games in School. Godt organiserte kurs som varierte mellom gode teoretiske gjennomganger og praktiske eksempler. Fullførte begge disse to MOOCene, og kommer sikkert til å melde meg opp på flere kurs som blir tilbudt her.

I tillegg har jeg meldt meg på MOOCen IKT i læring ved Høgskolen i Sør Trøndelag. Er bare halvveis ut i modul nummer 2, men foreløpig finner jeg god variasjon mellom teori og praktiske eksempler. Blir spennende å se hvordan dette blir etterhvert.

PLN
Mitt personlige læringsnettverk er bygget kraftig ut dette året. Gjennom NPED sin BETT-tur, NKUL, ildsjelnettverk, eTwinning-seminar, LKK og twitter har jeg truffet mange interessante og delingsflinke mennesker. Mange av dem har jeg kun snakket med i cyberspace via Facebook, Twitter og andre sosiale medier. Men det blir sjelden en skuffelse når jeg treffer dem i levende live. Nå ser jeg fram til å møte mange gode venner på NPED sin BETT-tur i London. Blir også spennende å reise til Tromsø og treffe spillinteresserte mennesker i Senter for IKT i utdanningen på Spillforumet i Tromsø 11.februar hvor jeg skal holde foredrag og ha workshop i Sploder.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: