eTwinningseminar om koding – Tallinn

eTwinning i TallinnAkkurat ferdig med mitt første eTwinning seminar; tema: Koding som en del av undervisningen. Har allerede brukt koding med Scratch som læringsaktivitet i 5. og 6. klasse, og har god erfaring med bruk av Lego Mindstorm i forbindelse med First Lego League. Var derfor forventningsfull og spent på hva et slikt seminar kunne bidra med.

Programmet var variert og bestod av både felles forelesninger og parallelle sesjoner. Åpningsforedraget med seniorforsker Jürgo-Sören Preden ved Laboratory for Proactive Technologies ved Universitetet i Tallinn var spennende, og for mange skremmende. Han snakket om mulighetene og allerede eksisterende løsninger innenfor bruk av teknologi i form av ulike sensorer for å skape en smartere verden med fokus på velferd, økonomi og miljø. Han gjentok gang på gang viktigheten av å synliggjøre for elevene verdiene av å forstå den teknologiske verden i form av koding, søkemotorer, måling, overvåking og sporing. Det etiske perspektivet ved teknologi og gjenbruk av registrerte data overlot han til å andre å diskutere.

Spennende og humoristiske var også teknologiinnslagene til den 14 år gamle estiske skoleeleven Karl, som bidro med demonstrasjoner av koding og bygging av android baserte løsninger basert på Arduino, fiksede spill i Scratch og grafikk med MSWLogo. Flink til å presentere, humoristisk og trygg i engelsk framstod han som en mønsterelev. Artig var det å snakke med hans tidligere lærer på kvelden, som kunne fortelle at han absolutt ikke hadde vært en A4-elev. Kanskje var det nettopp hans inntreden i den teknologiske verden som var løsningen for ham?

Estland er et land som ønsker å nå langt. De har mener blant annet at det er en menneskerett å ha tilgang til Internett. De har en offensiv tankegang og ønsker å skape en spennende og god skole. Interessant var det derfor å høre om deres tanker om innføring av  teknologi som en omfattende og viktig del av undervisningen helt fra førskolealder. De har laget et eget utdanningsprogram, kalt ProgeTiiger, der man blant annet snakker om koding som ferdighet helt fra første klasse. I tillegg til kursing, tilrettelegging av ressurser(les oversetting til estisk) arrangerer de en rekke konkurranser for å skape engasjement, blant annet Kodu Cup og Robotics cup.

I parallellsesjonene kunne vi velge fritt mellom sesjoner i Lego Mindstorms, app koding for android, Sploder og Codeacademy for å nevne noen. Prøvde meg på å kode apper for android enheter vha MIT AppInventor. Bortsett fra litt oppstartsproblemer når vi skulle teste, var dette enkelt og engasjerende. Fikk også en kort introduksjon to Andurio av Karl personlig i en pause. Dette skal jeg kikke mer på når jeg kommer hjem.

Andre verktøy som ble omtalt:

  • Sploder – lag dine egne arcade lignende spill
  • Codemonkey – lag din egen (skikkelige) kode for å få tak i bananer
  • Scratch – MIT sitt visuelt sterke blokkorienterte programmeringsverktøy
  • Tynker –  blokkorientert programmeringsverktøy
  • Alice – lag dine egne 3D animasjoner

I tillegg var det en egen sesjon om kodeapper på iOS som Beebot, Hopscotch, Daisy the Dino og ScratchJr. Alle sammen apper for de aller minste, der de aller fleste har et spill og leke

Hadde en herlig diskusjon i en pause med noen av deltakerne om hvordan en skulle legge opp undervisningen rundt koding. Skal en kode spill eller kan en bruke det til andre ting? Flere av programmene er spillbasert der en gjennom kodingen skal utføre oppdrag, mens en har flere muligheter i andre program. Der kan en lage animasjoner, fortellinger og simuleringer. Tenker en slik åpner mulighetene seg raskt for kreativ bruk i mange fag.

Seminaret skulle ende opp i etableringen av et eTwinning prosjekt sammen med en eller flere andre deltakere på seminaret. Mine elever går på barneskolen, så enkelte av prosjektene som ble skissert utelukket seg selv pga alderen. Vi har jobbet med Scratch tidligere, og vi har ikke Mindstorm utstyr. Jeg kunne derfor tenke meg å teste ut Sploder. Sammen med en lærer fra Danmark skal vi ha to klasser som lager spill i Sploder med skjulte matematiske tema. Vi skal sende dem til hverandre, se om de kan finne det skjulte matematiske temaet og til slutt skrive en spillanmeldelse.Et relativt enkelt prosjekt, men gjennomførbart innenfor en relativt begrenset periode.

En kommentar om “eTwinningseminar om koding – Tallinn

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: