Kort om regjeringens koding og teknologi i grunnskolen

Fredag 25.august presenterte kunnskapsministeren og statsministeren «Framtid, fornyelse og digitalisering», en «Digitaliseringsstrategi for grunnopplæringen» i perioden 2017–2021 (tilgjengelig i PDF her) Et  høyst nødvendig dokument i valgkampen, fra en kunnskapsminister som tidligere har vært heller «lunken» til bruk av IKT i skolen.

Hva står så i denne digitaliseringstrategien om en kikker bak alle byråkratiske ord og begreper?

Koding og teknologi nevnes allerede i innledningen av pressemeldingen, der de ønsker at forståelse for koding og teknologi skal inn i læreplanene for å gjøre elevene klare for framtidens yrker og der «skolen skal sitte i førersetet» i denne prosessen. Elevene skal kunne håndtere algoritmisk tankegang og programmering.

Men det skal ikke inn som eget fag. Gjennom prosessen med fornyelsen av fagene skal koding og teknologi inn som kunnskapsmål i allerede eksisterende fag. Det er derfor naturlig at det inkluderes som del av matematikk og naturfag, slik en har gjort i Danmark og Sverige.

læremål algebra danmark
Mål i algebra 4-6.trinn hentet fra læreplan i matematikk i Danmark

Videre skal forsøksordningen med Programmering valgfag på ungdomsskolen videreføres som eget valgfag.

Pressemeldingen henviser til dokumentet «Digitaliseringsstrategi for grunnopplæringen», og jeg leter videre etter koding og teknologi. Hovedmålet for strategien presenteres som….

hovedmål digitaliseringsstrategi

….og plutselig var koding og teknologi borte vekk. Nå snakker en kun om digitale ferdigheter.

Lenger ned i dokumentet finner en ønsket om algoritmisk tenkemåte og algoritmiske prosesser, men dette skal gjennom fagfornyelsen vurderes og en må se på hvordan det skal inngå i eksisterende læreplaner.

Hva betyr så alt dette?
Det er stort press fra ulike fronter for å koding og teknologi inn i skolen. IKT-Norge, Lær Kidsa Koding, IKT-senteret og en rekke firma har lagt press på det politiske miljøet for å få koding og teknologi inn i skolen. De fokuserer på at Norge er en sinke på teknologi i skolen. Noen skoler og kommuner har satt i gang egne prosjekt der de tester ut koding på ulike nivåer.

Når det så endelig kommer noe fra regjeringen, jubler jeg ikke høyt, men smiler kanskje litt og sier okei: «Her er nok av utfordringer og muligheter…»

  • Koding og teknologi som del av andre fag, kan fort bli nedprioritert dersom skolene mangler utstyr og kompetanse. IKT som en av fem grunnleggende ferdigheter blir av skoler og lærere over hele landet nedprioritert nettopp på grunn av manglende kompetanse og utstyr. Mine danske lærervenner sier at koding som del av matematikkfaget blir nedprioritert av mange, fordi de ikke innehar kompetansen.
  • Koding og IKT – teknologi som eget fag er valgt i enkelte andre land, blant annet England («Computing»), nettopp for å unngå at det blir valgt vekk på grunn av manglende utstyr og kompetanse. Da blir skoleeier presset på en helt annen måte, enn om de ikke skulle oppfylle et par delmål i en læreplan.
  • Jeg ser at STEM/STEAM – mulighetene er absolutt tilstede for å få mer koding og teknologi inn i skolen med de signalene som ligger i planen. Tverrfaglig undervisning med fokus på STEM(Science-Technology-Engineering-Mathematics) eller STEAM(Science-Technology-Engineering-Art-Mathematics) verdiene ligger trygt innenfor de tankene som ligger i planen. Problemet er at mulighetene for tverrfaglig undervisning er i ferd med å strande som følge av det utvidede faglærerfokuset vi opplever. En tverrfaglighet krever mye fleksibilitet av skolen for å bli gjennomført.
  • Jeg finner ingenting om bevilgninger til ressurser og utstyr. Det er tydeligvis skoleeier sitt ansvar. Dermed blir det mange steder opp til den lokale kommuneøkonomien og de lokale politikerne hvordan det blir løst. Dermed vil ulikhetene forsterkes mellom de som vil og de som ikke vil.
  • Videreutdanning og grunnleggende kompetanse for alle lærere er nødvendig, og det finnes allerede mange gode opplæringstilbud. Nytt av året er at flere høyskoler tilbyr kurs i koding og teknologi. Det er positivt at det også kommer lovnad om IKT-lærerspesialister. Det blir spennende å se hva de ønsker inn i slik spesialistutdanning.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: